Založ si blog

Starosti cestujúcich v leteckej doprave

Správy informujú o následkoch tragickej  udalosti ruského lietadla v Egypte.  Rusko zabezpečuje v rámci možností  presun štyridsaťpäť tisíc ruských turistov z letoviska  Sharm El Sheikh do vlasti.  Podobne postupuje Veľká Británia, ktorá tiež organizuje čo najrýchlejší návrat  svojich turistov domov. Špeciálne bezpečnostné podmienky znamenajú nielen náhle ukončenie dovolenky, ale aj  hodiny čakania  turistov na letisku. Oddelené putovanie batožiny, ktorá poletí v samostatných lietadlách  spôsobí viacdňové oneskorenie. Je zrejmé, že bezpečnostné kontroly  v leteckej doprave sa zvýšia na všetkých letiskách, nielen v Egypte. Čas potrebný na odbavenie  bude dlhší.

Pohodlie leteckej dopravy  postupne stráca  na svojej exkluzivite.  Niekoľko príkladov z ostatného obdobia. České aerolínie zrušili občerstvenie v cene letenky. Lufthansa zaviedla nový poplatok vo výške 16 EUR/letenka za využívanie globálnych distribučných systémov. Štrajky leteckých spoločností komplikujú život  cestujúcim aj kooperujúcim leteckým spoločnostiam. Nízkonákladové letecké spoločnosti pritvrdzujú podmienky  voči cestujúcim.

Vybraní  leteckí prepravcovia zavádzajú ďalšie  poplatky. Spočiatku sa zdali byť neodôvodnené. Všetci vieme, že cena ropy ani paliva  sa nezvyšuje.  Zmeny menových kurzov zatiaľ nie sú až tak dramatické.  A predsa budú zvýšené poplatky asi reálne.  Novo nastavené letecké koridory, ktoré sa vyhýbajú nebezpečným oblastiam  znamenajú zmenu trasy, zvýšenie počtu preletených míľ a v konečnom dôsledku aj zvýšenie ceny prepravy.

Je otázka, či v Európe,  v prípade kratších vzdialeností, sa opäť vrátime na železnicu alebo na cestu.  V železničnej aj autobusovej doprave sa prepravcovia  snažia zvyšovať  kvalitu cestovania. Ide nielen o rýchlosť, ale aj  úroveň servisu a poskytovanie občerstvenia počas cesty.

 

 

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

medveď

Odstrelom problémového medveďa v L. Mikuláši sa bude zaoberať enviropolícia

23.04.2024 12:55

Občianska iniciatíva My sme les spochybňuje, že pri Liptovskom Mikuláši došlo k usmrteniu správneho medveďa.

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.

Russia Ukraine War Struggling Farmer

Zelenskyj umožňuje stíhať veľkých gaunerov. Ministra podozrievajú, že okradol štát o hektáre pôdy

23.04.2024 12:18

Skupina organizovaného zločinu na čele so šéfom vládneho agrorezortu podľa vyšetrovateľov ukradla pozemky v celkovej hodnote 6,85 milióna eur.

Súdna rada

Súdna rada je aktuálne v kompletnom zložení, budúce nominácie nebude komentovať

23.04.2024 12:01

Dvaja z aktuálnych členov súdnej rady, ktorých v minulosti zvolila do funkcie NR SR, však budú túto stredu vypočutí pred ústavnoprávnym výborom.