Založ si blog

ITB BERLIN – dve tváre nízkonákladovky

 

LNKenny Jaccobs1Letecké nízkonákladovky  (low cost) majú jedno fantastické pozitívum. Otvárajú brány do destinácií, ktoré by sa v rámci klasickej leteckej dopravy dostávali na  mapu ponuky veľmi pomaly.  Starší pamätníci  na Slovensku si  pamätajú  časy pôsobenia  Sky Europe, ktoré sprístupnili   Bratislavu a Slovensko  pre záujemcov zo západnej Európy. Táto spoločnosť skončila. Nastúpila iná úspešná  nízkonákladová letecká spoločnosť, ktorá momentálne spája západnú, strednú,  východnú i južnú Európu.

Marketingový manažér Kenny Jacobs   prezentoval  v Berlíne  doterajšiu históriu a expanziu na európskom trhu. Sebavedomo zdôraznil  plány  rozšíriť  pôsobenie  na nemeckom trhu.  Z historického exkurzu zaujal marketingový príbeh, ktorý  manažér popisoval v súvislosti s malým letiskom vo Francúzsku.   Letecká spoločnosť presvedčila  letisko,  že  jej   prílety  prinášajú ekonomické efekty v celej lokalite. Z  toho vyplýva, že  nie letisko má inkasovať letecké poplatky, ale naopak, letisko  má zaplatiť leteckej spoločnosti.   Perfektne použitá ekonomická pravda tzv. multiplikačných efektov…

V prezentácii bolo veľa čísel a grafov. Niektoré tabuľky sú už známe a  diskutabilné. Porovnávanie cien danej nízkonákladovej leteckej spoločnosti s cenami klasických aerolíniek  je porovnávanie neporovnateľného.  Nie darmo  sa často  používa aj romantické marketingové pomenovanie nízkonákladových letov „no frills“.  Všetci vieme, že ide o lety, pri ktorých  sa na nízku  základnú cenu nabaľujú  už výrazne vyššie  poplatky za batožinu, catering,  tlač letenky a pod.  Nehovoriac o maximalizácii počtu sedačiek a minimalizácii priestoru na sedenie,  absencii prípojových  letov  a  skromnej  starostlivosti  o cestujúceho.    Takže  ľudovo povedané  išlo o porovnávanie  cien za plánky a jabĺčka v jednom.

Arogancia  rečníka  sa podľa môjho názoru dostala za hranu etiky v časti vystúpenia, kedy prezentoval stabilitu  spoločnosti. Vo fotokoláži sa podujal   na  hrubú dehonestáciu  klasických leteckých prepravcov, ktorá až tak vtipná nebola.

Sebaistota   marketingového manažéra nízko-nákladovej leteckej spoločnosti klesala  počas konkrétnych otázok z pléna. Išlo hlavne o  tému  udržateľnosti a spoločenskej zodpovednosti.  V odpovedi na otázku  o kvalite letísk však   Kenny Jacobs opäť zaujal svoj  železný postoj vyjadrením, že nepozná členenie letísk na primárne či sekundárne a slovné hračky nie sú podstatné.

Nuž  biznis asi znesie veľa, ale fakt je pravda, za  málo peňazí málo muziky…..

 

Foto: autorka

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.