Založ si blog

Príbeh Vinko

Kto je Vinko

Vinko je starší muž. Vidno, že sa stará o svoju  tvár i  kvalitne zafarbené vlasy. Možno  vďaka skúsenostiam z južnej Ameriky.  Vinko sa javí ako muž činu, všetko rýchlo organizuje,  manažuje.  Jeho príbeh začal v čase mladosti. Vtedy väčšina šikovných a umných  mladíkov z pobrežia Jadrana spojili svoj život s loďami. Tak to bolo aj v prípade tohto muža. Svoju odbornosť  na lodné motory o sile viac ako 30 – 80  MW uplatnil aj pri získaní medzinárodnej licencie v americkej Kalifornii.  Ďalšie roky práce v južnej Amerike, Izraeli a ďalších krajinách priniesli nové skúsenosti, veľa cestovania a priam „globálny“ prehľad.

Návrat domov

Do rodnej Dalmácie sa vrátil pred vyše desiatkou rokov.  S hrdosťou rozpráva,  ako jeho rodičia a prarodičia pestovali olivy na  veľkých pozemkoch, ktoré mu zanechali. Vinko  rozbehol niekoľko menších „biznisov“ so zlatníctvom a červenými korálmi.  Tu však bolo konkurencia silná a život  nechcel postaviť na takomto podnikaní.    Kvalitný olivový olej produkuje nielen pre svoje potreby, ale dodáva ho aj do veľkoobchodu v Chorvátsku i v zahraničí.  Zatiaľ.

Olivy

Svoje  úspory investoval do nového menšieho  „olivového“ rezortu  priamo  na brehu mora  v dalmátskej Jadriji.   10 apartmánových domčekov s príjemným vybavením bazéna, či wellnes centra.  Vidno cit,  zmysel  pre energie a jednoduchú, nenásilnú architektúru.   V tomto priestore Vinko symbolicky zachoval aj cca  50 olivových stromov.

Ďalšie  pozemky však veľmi rýchlo stratia svoje olivové čaro.  Veľký  „platz“  odkúpil developer, ktorý vybuduje hotelový wellness rezort. Ďalšiu časť získala  do prenájmu cestovná  kancelária,  ktorá  postaví apartmánové domy. Súčasná situácia tomuto poňatiu praje, dopyt po dovolenkách na Jadrane je momentálne veľký.

olives Len teoreticky proklamovaná „udržateľnosť“  a zachovanie prírody akosi dostáva na frak.

Foto: autorka

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.