Založ si blog

Príbeh Ivo

Príbeh  muža v päťdesiatke  možno vnímať, ako sa  v minulosti hovorilo,  „cez kopirák“  nielen v Chorvátsku ale aj u nás .

Ivo a traktory

Ivo bol odborník v oblasti strojárstva a pracoval vo fabrike na výrobu traktorov v Osijeku. Tu  sa rozvíjali tradícia, fortieľ  aj vlastné prototypy traktorov  od obdobia roku 1950.  Produkcia  zabezpečovala 2/3 potrieb poľnohospodárov  v bývalej Juhoslávii.   Deväťdesiate  roky   20. Storočia znamenajú výrazné negatívne zmeny  v poľnohospodárstve i v strojárskej výrobe.   Pôvodná  úspešná fabrika pomaly ale iste končí,  nová  licenčná výroba,  vo výrazne nižšom objeme,   sa otvára až po dlhšom časovom odstupe v súkromnej s.r.o.

Ivo a víno

Ivo sa rozhodol pre úplne nový život, novú profesiu. Začal sa zaoberať vinohradníctvom.  Krok za krokom sa vzdelával, učil sa, rozvíjal svoj biznis.  Nie nejde o veľkopodnikateľa, ktorý by ovládol medzinárodné trhy.   V jeho vinohradoch nájdeme 29 tisíc  koreňov, z toho jedna tretina   hrozna  putuje na výrobu  bieleho  vína a dve tretiny na červené víno (sorty cabernet sauvignon, merlot a vranac).  Využíva lokalitu,  kde klíma ponúka 250  slnečných dní do roka. Ivo začínal s produkciou bieleho vína,  v ostatných desiatich rokoch  sa orientuje v maximálnej miere na červené vína.  Ochutnávky vína organizuje jeho manželka  Snježana v  reštaurácii  pri Dunaji. Tam ponúkajú  víno,  slavonské špeciality a pridanú hodnotu  dodáva pohľad na dunajské lesy.  Podobne ako naši vinári na  Slovensku  Ivo podporuje rozvoj vinohradníckych turistických trás a ponuku v rámci vidieckeho cestovného ruchu.  Váži si ocenenie,  zlatú medailu, ktorú získal minulý rok v rámci  chorvátskeho celoštátneho programu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske” (Slnečnica vidieckeho cestovného ruchu v Chorvátsku).  Len v osijecko-baranskom kraji, kde  Ivo pestuje svoj vinič a prevádzkuje reštauráciu,  pôsobí   vo vidieckom cestovnom ruchu  viac ako 60 rodinných fariem.  

Naše stretnutie

Iva som stretla počas podujatia GASTRONAUT,    Prezentoval tu svoje vína novinárom, ktorí sa špecializujú na gastronómiu.. Na otázku,  kde sa  opäť stretneme, Ivo odpovedal:  príďte  na regatu, budem tam.  Žeby v pozícii pretekára športovca? Nie, podujatie bude sponzorovať. Veď  aj úspechy športovcov treba zapiť kvalitným vínom.

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

Medveď / Rys / Vlk /

Zákon k situácii s medveďmi je podľa Gröhlinga nebezpečný. Rieši aj vlkov, šakaly či ohrozené rysy

18.04.2024 17:14

Poslanec za SaS Alojz Hlina identifikoval v novele šesť chýb.

Branislav Zurian, Matúš Šutaj Eštok,

Inšpekcia bola podľa Zuriana vo veľmi zlom stave. Šutaj Eštok: Už nebudú nikoho kryť, Spišiak: Chaos pokračuje

18.04.2024 17:00

Kým podľa súčasného ministra vnútra Šutaja Eštoka (Hlas) sa všetko, o čom hovoril, ukázalo ako pravda a na vine sú bývalé vlády, podľa exministra Mikulca a poslanca Spišiaka sme sa nedozvedeli nič.

Budmerický kaštieľ

Chce ministerka Šimkovičová kúpiť kaštieľ v Budmericiach? Rezort kultúry to popiera

18.04.2024 16:20

Rezort kultúry sa ohradzuje voči lživým tvrdeniam o kaštieli v Budmericiach.

kvety, mráz, ľad, jabloň

Meteorológovia varujú pred snehom a mrazmi, môžu poškodiť úrodu

18.04.2024 16:08

Výstrahu vydali vo štvrtok aj českí experti.