Založ si blog

2 milióny poslucháčov

to boli výsledky  počúvanosti rozhlasovej relácie Pozor zákruta v časoch  socializmu.

Zákruta aj o cestovnom ruchu

Spočiatku  (1962)  bola na programe  raz  do týždňa,  neskôr  denne od jednej poobede.  Vtedajší redaktori , či moderátor  Igor Štefuca  by určite spomínali nielen na motorizmus v tom období, ale aj na fenomén  výbornej hudby.     A tak “zákrutu” počúvali  vtedy všetci –   mladí i  starí, motoristi aj tí , ktorí o aute ani nesnívali.   Čo však bolo dôležité, že aj keď nešlo o  cielené promo na cestovný ruch, táto relácia ho v podstate vždy  aspoň  počas niekoľkých minút naplnila.

Súčasná zákruta

Pozor zákruta existuje dodnes a  jej vek fantastických 55 rokov je v cestovnom ruchu považovaný za seniorsky.  Podľa vyjadrenia programového riaditeľa Vincenta  Štofaníka v roku 2015  “už netreba hovoriť o výmene žiarovky”.  Iste.  Samozrejme,  informácie   o autách sú už  niekde inde.

Len tak uvažujem, že za rôzne “dovezené” formáty (televízne aj rozhlasové) platí RTVS státisícové poplatky.  Nemáme veľa formátov ktoré prežili dobré  i zlé,  overil ich  čas a  vznikli u nás.  Zákruta takýto formát je.  Od roku 2015  na celoštátnom vysielaní už miesto nenašla a  musí  sa uspokojiť  len s regionálnou úrovňou vysielania západ,  stred, východ. To podmieňuje  možnosti,   náklady na tvorbu aj výber hudobnej produkcie.

Archív aj internet určite vytvárajú podmienky pre  zvýšenie   dosahu vysielania v porovnaní s  obdobím pred rokom 1990.  Je otázka, či zákruta aj teraz konštatuje  2 milióny  poslucháčov.

 

 

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.