Založ si blog

Izrael počas Veľkej noci

Slovenskí turisti a Izrael 

Izrael je krajina, ktorá  počas Veľkonočných sviatkov i ďalších  významných kresťanských dní  zažíva priam nájazdy zahraničných turistov. Vstup do krajiny je pre slovenských občanov už dvadsať rokov voľný,  bez potreby víza. Kontrola  pri vstupe do krajiny  je však precízna.

Vysoký počet slovenských  turistov prichádza hlavne do Jeruzalema,  Dávidovho mesta,  ktoré je cieľom  pre pútnikov v rámci religióznych ciest.  Mesto   s viac ako 4-tisícročnou históriou,  sa nachádza  v drsných Judských horách na okraji Judskej púšte.  Sem  prichádzajú aj bežní turisti, ktorí majú záujem pozrieť si mesto, ktoré tvoria rôzne kultúry v židovskej, moslimskej, kresťanskej a arménskej  štvrti.   V ostatnom období  Slováci objavujú aj možnosti relaxu pri  Stredozemnom mori v strediskách  mesta  Haifa  aj v neoficiálnom  hlavnom meste Tel Aviv.  Pri vodách Aquabského zálivu  Červeného mora,  v príhraničnej oblasti Egypta a Libanonu je  ďalšie vybudované dovolenkové stredisko v meste  Eilat. Tam  počas zimného obdobia lietala z Bratislavy nízkonákladoá letecká spoločnosť.   Neodmysliteľná „klasická  návšteva svetoznámej atrakcie“  pri Mŕtvom mori je atraktívna aj pre Slovákov..

Izrael nie  je rozlohou veľká krajina (menej ako  polovica územia SR), ale  geografický reliéf je rozmanitý  a jednotlivé cieľové miesta sú akoby rozhádzané po celom území. Cestná  aj letecká infraštruktúra je dobrá,  presuny sa dajú zvládnuť. Problémom  pre turistov sú  precízne bezpečnostné kontroly, ktoré zaberú viac času ako konkrétne cestovanie.

Čo  znamená cestovný ruch  pre Izrael

Podľa oficiálnych správ  Svetového výboru pre cestovný ruch ( WTTC)  do   Izraela cestuje cca 3 milióny zahraničných turistov (rok 2015),   z cestovného ruchu  získava  6,7 mld USD =6,3 mld EUR ročne, čo je trikrát viac ako v SR.  Do krajiny prichádzajú zahraniční návštevníci hlavne z dôvodu dovolenky – 90,6 %, biznis dosahuje len necelých desať percent ( v SR  je na rozdiel od Izraela motívom zahraničných turistov dovolenka v menšom rozsahu 70% a biznis motivuje až 30 %  zahraničných návštevníkov).  Cestovný ruch v Izraeli vytvára pre 275 tisíc osôb pracovné  miesta ( v SR  58 tisíc).

Aké pozitíva má cestovný ruch v tejto krajine?   V rámci hodnotenia konkurencieschopnosti  140 krajín sveta Izrael  zaujal 72-hú  priečku (SR  61-vá pozícia).  Vysoké hodnotenie má krajina  z aspektu zdravia a hygieny,  rozsahu a úrovne  využívania   informačných  technológií, biznis prostredia a ľudských zdrojov.  Z aspektu  podmienok pre cestovanie majú najvyššiu hodnotu  kultúrne pamiatky  (vrátane UNESCO) ,  letecká,  pozemná infraštruktúra, politika cestovného ruchu ako  jednej z priorít v krajine, aktívna participácia samosprávy na cestovnom ruchu.

Čo znižuje  konkurencieschopnosť Izraela  v cestovnom ruchu?  Sú to hlavne  vysoké náklady na bezpečnosť a  vysoká hladina cien.

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Na Slovensku od začiatku roka evidujú 390 prípadov čierneho kašľa

19.04.2024 12:21, aktualizované: 14:00

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.