Založ si blog

Bosna a Hercegovina – vstup

Moje prvé putovanie  do Banja Luky

Cesta cez Chorvátsko po diaľnici až prakticky po hranicu.  Hraničný prechod  do Bosny a Hercegoviny, Gradiška, má  vzhľadovo  lokálny charakter. Úzka cesta,   z každého smeru malá búdka  v ktorej sedí uniformovaný pasový  kontrolór.  Kúsok ďalej  „unimo-bunky“  s nápismi poisťovní.

Zelená karta

Pri kontrole na hranici s BaH som zistila, že v dokladoch mám zelenú kartu, ktorej platnosť  skončila  pred dvoma dňami.  Dostala som možnosť pohľadať novú zelenú kartu. Odstavný pruh žiaden,  odstavné miesto na parkovanie nie je.   Jediná možnosť zastaviť na  maličkom priestore, kadiaľ prechádzali všetky kamióny. Dosť adrenalínové parkovanie. Každú chvíľu hrozilo, že  niektorý kamión vychádzajúci z hranice jednoducho zákrutu nevyberie.  Elektronické doklady v Gradiške neuznávajú. Nafotená aktuálna platná zelená karta v mobile  nestačila, papierová zelená karta zostala doma na stole.  Miestne zákony treba ctiť, tak  nastala procedúra pri búde poisťovne.

Poistenie v BaH

Cez okienko búdy jedinej otvorenej poisťovne  bolo vidno malý pult a hlavne  posteľ s dekami, ktoré už  mali svoj vek.  Umastený pracovník  študoval technický preukaz a nakoniec s úspechom vypísal formulár na poistenie auta počas pobytu v Bosne a Hercegovine.   Podľa dĺžky pobytu  si zapýtal      40    bosnianských mariek.  Zmenáreň  v priestore hraničného prechodu  nikde nebola,  bolo treba platiť  v EUR.   Suma?  42 EUR, priam tá istá ako v ich markách.  A na dôvažok, len v papierových bankovkách.  Zrazu veľmi činorodý poisťovák  si sumu zaokrúhlil na 50 eur.  Keďže  z 3 dvadsiatok nemal vydať,   podľa jeho predstavy suma by sa vyštverala na 60 EUR.   Pekne v srbskom jazyku  som odmietla,  museli stačiť dve dvadsiatky a jedna dvojeurová minca.  Potvrdenie – žiadne, veď suma na poistnom formulári je napísaná v bosnianskych markách. Výsledok, hneď pri vstupe do krajiny ma  oficiálny pracovník poisťovne okradol  o 22 EUR.

Za chyby sa platí aj dvojnásobne

Isteže, moja chyba, pred cestou treba skontrolovať všetky potrebné doklady vrátane zelenej karty.  Ale primitívna drzosť  v podmienkach hraničného prechodu, kde nie je  možnosť ísť  späť ani  vpred, to mi už vymizlo z pamäti. Dávno som zabudla na zneužívanie nepríjemnej situácie  pre turistov zo strany  ľudí z prijímacej krajiny.

Ľudia

Počas pobytu  v Banja Luke som sa stretla s viacerými veľmi milými ľuďmi. Pri kúpe futbalového dresu ma  predavač priamo upozornil, koľko je kurz EUR a ich marky,  na parkovisku neznáma pani podišla za mnou ku automatu a  poradila,  že už netreba platiť parkovné,  lebo je po 16. Hodine. Určite  aj v Bosne a Hercegovine je  veľa dobrých  ľudí.

Len ten prvý dojem!

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

vojna na Ukrajine, delo

Ukrajina má ťažkosti na východe krajiny, nedostatok munície je závažný

16.04.2024 10:10

Už vo svojej analýze z predchádzajúceho dňa ISW upozornil, že Rusko by nedostatok munície mohlo využiť na ovládnutie mesta Časiv Jar.

Peter Pellegrini

Prieskum: Najdôveryhodnejším politickým lídrom je Peter Pellegrini

16.04.2024 09:49

Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza. Kto obsadil druhé a tretie miesto?

doprava

V Bratislave husto prší, doprava takmer skolabovala

16.04.2024 09:46, aktualizované: 10:01

Na D1 v smere od Senca cez Zlaté Piesky a Prístavný most do Petržalky hlásili vodiči zdržanie 40 minút.

Lukašenko

Mlátili ju hlava-nehlava. Bieloruska na toaletnom papieri opísala brutalitu Lukašenkovho režimu

16.04.2024 09:12

Kacarynu Novikavovú zatkli v júni 2023, keď mala na sebe iba nočnú košeľu.