Založ si blog

Vrbas – rafting aj starostlivosť o vodu

 

Vrbas – centrum raftingu

Rieka Vrbas  sa dostala do medzinárodného povedomia ako rieka raftingu  v roku 2016.  Kaňon  tejto rieky    v blízkosti Banja Luky (Bosna a Hercegovina, Republika Srbska),  bol miestom európskych majstrovstiev  raftingu  R6.  Samozrejme aj bežní turisti majú možnosť  vyskúšať si tímový splav na gumených člnoch. Inštruktáž je štandardná, možnosť vybrať si   neoprénový overal  pre letné, či chladnejšie podmienky.   Vrbas pramení  v neďalekých horách a tak teplota vody je svieža aj v lete. Dokonca to uznávajú aj naši anglickí spolurafteri, ktorí  veľmi teplú vodu nemusia.

Vrbas je rieka, ktorá   v zalesnenom prostredí  vyzerá ako raj na zemi.  Horský prameň  sa  veľmi rýchlo mení na rieku. Táto  strieda rýchly tok v masívnych kaňonoch s úsekmi pokojnej vody, ktorá  si podrobuje prírodu a vytvára svoje  sľučky až do ďalekej rieky Sáva.

Raftingové kluby nielen o raftingu

Tri raftingové kluby fungujú v Banja Luke a okolí už viac ako desaťročie.  Záujem o rafting zo strany turistov vítajú a dopyt vedia uspokojiť.   Zdravko Samardzija z RK KANJON  je však iniciátorom ďalšej aktivity spojenej s vodou.   Na základe skúseností  slovinských raftingových klubov začali  miestne raftingové kluby aj tu na rieke Vrbas so starostlivosťou o čistotu vody v rieke.

Prvú dobrovoľnícku akciu „Ekološka rafting regata“  zorganizovali v roku 2003.    V tom čase sa s úsmevom hovorilo, že v rieke možno nájsť od chladničky až po auto všetko.  Úsek kaňonu je teraz skutočne čistý,   už na prvý pohľad vidno cez priezračnú vodu až na dno.

Rieka Vrbas je však dlhá, nejde len o úsek, kde  sa uskutočňuje rafting. Je fakt, že teraz už  domáceho odpadu je v rieke  značne menej.   V roku 2012 sa dohodli starostovia a primátori z 12 miest na spolupráci o  čistotu vody v rieke Vrbas. Zdravko Samardzija zdôrazňuje, že ide nielen o odpad z domácností, ale hlavne o priemyselný odpad. Dúfa,  že iniciatíva spolupráce  týchto miest a obcí sa premietne aj do výstavby čističky vody pod Banja Lukou ( 230 tisíc obyvateľov)  a že vodovodné  potrubia budú diferencované na pitnú vodu a úžitkovú vodu.

Čo rafting a rieka Vrbac

Tento rok  „Ekološka rafting regata“  už smerovala  aj na čistenie prítoku rieky Pliva. Tam je mechanického odpadu ešte dosť.  Záujem mladých ľudí  o túto dobrovoľnícku „robotu“ je.  Možno je to aj výsledok  aktivity raftingových klubov na základných školách.  Tam už niekoľko rokov organizujú prehliadku esejí a výtvarnej tvorivosti na tému Ako chrániť vodu – najväčšie bohatstvo. Chcú, aby aj deti pochopili, že liečenie chorôb ľudí zo znečistenej vody a výstavba čističiek je oveľa drahšia nákladnejšia,  ako starostlivosť o čistotu vody.

Aká je odmena pre víťazov?  No predsa  výcvik a bezplatný rafting v kaňone rieky Vrbas.

 

Foto: autorka  – rieka Vrbas, rieka Pliva

Video:  Ekološka rafting regata 2016: https://www.youtube.com/watch?v=qWUdebP6xgo

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.