Založ si blog

Príbeh Neša

Návrat do krajiny rodičov

Narodila sa v Nemecku v rodine tureckých rodičov. Výborne sa učila. Po maturite prišli na  návštevu do Nemecka  dvaja bratia. Všetko  to išlo akosi rýchlo, Neša sa zasnúbila s jedným a jej sestra s druhým bratom.  Obe prišli do Turecka, do rodiny, ktorá vlastnila veľký hotel v známom prímorskom stredisku, pekárne,  v neďalekých kopcoch reštauráciu,  aj  malú zoo pre detských návštevníkov.

Biznis aj rodina

Z Neši sa stala hotelierka.  Výborne piekla,  vedela sa otáčať aj v kuchyni, kde s cukrármi často vytvárali sladké divy. Manžel riadil hotel a staral sa o kontrakty, aby bol hotel plný.  Neša sa snažila prelomiť historicky zabehané procesy v hoteli. Niekedy sa darilo viac, niekedy menej. Vážila si hostí,  každého vítala s úsmevom. Keď prišiel klient s bezlepkovou diétou, ihneď skontaktovala hosťa a šéfkuchára, aby sa dohodli a pobyt dovolenkára   so špeciálnymi potrebami bol v pohode.   Na Nemcov mala tak trochu slabosť,  bolo vidno, že sa s nimi rada porozprávala.  Na druhej strane to však boli hostia, ktorí sa vracali do hotela každoročne.

Nostalgia za mladosťou a túžbou po univerzite v Neši  zostala. I keď veľa času na sny nezostávalo, veď  dve deti jej tiež dávali zabrať.  Syn Mustafa bol  v tvári aj s úsmevom priam mamina kópia. Zaujímavé bolo Nešino  rozprávanie, ako si zvykala na nový život po svadbe v rodnej, ale pre ňu predsa len novej krajine.  Aká jej bola turečtina zrazu ťažká,  resp. jednoduchšie bolo pre ňu si prečítať knihu v nemčine, ako v slovne veľmi bohatej, ale  ťažkej literárnej  turečtine.

Hotelový sen

Celá rodina, všetci bratia a sestry žili  svojimi každodennými radosťami aj starosťami. Tak ako to býva.  Rodina mala dostatok pozemkov.  Neša s manželom postavili ďalší hotel v inom  stredisku pri Stredozemnom mori.  Bola to pre nich nová výzva, možno  aj riešenie osamostatniť sa od ďalších bratov a sestier.   Environmentálne priateľský hotel s vlastnou veternou elektrárňou a novým konceptom  podľa jej predstáv.

Život ….

Z hotela sa radovala pár  rokov a mala veľa ďalších plánov.  V pokojný daždivý zimný deň ju však srdce  zradilo. Mala 36 rokov.

Foto: autorka

sargerme

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.