Založ si blog

Slnečné pobrežie, Škandinávci a Angličania

Bulharské Slnečné pobrežie bolo celé leto zaplnené škandinávskymi a anglickými dovolenkármi. Zlaté piesky sú  zaujímavé viac pre ruskú klientelu. V septembri tomu je tak isto. Čím sa pričinilo toto  čiernomorské Slnečné pobrežie o viacero sezón pokračujúci  záujem klientely, ktorá rada užíva voľný čas mimo hotela a utráca mimo hotela?

Bývanie nie je to hlavné

Hotely boli zrekonštruované už pred viacerými rokmi. Nové hotely v súkromných spoločnostiach už príležitosť dostali. Teraz budujú štátne akciovky kapacitne menšie hotely. Niekde to ide výborne, v niektorých hoteloch je predsa ešte stále vidieť rozdiel v kvalite služieb.

Bulhari využili aj záujem zahraničných záujemcov, ktorí si kúpili novo vybudované apartmány. Tie sú samozrejme ďalej od Slnečného pobrežia, ale priamo  nad morom.   Angličania  uprednostňujú radšej domčeky  v prostredí zelene aj niekoľko kilometrov od mora.

Stravovanie nutné, ale tiež to nie je hlavné

Stravovanie vo fast-foodoch nie je priorita. Najväčší fast-food žiadal o povolenie pôsobiť na Slnečnom pobreží niekoľko rokov. Je tam.  Ale len ten. Angličania ho využívajú.  Škandinávci si zvykli chodiť do občerstvení s klasicky vareným jedlom.  Úsmevný pohľad je ráno, keď turisti tak ako aj v dobách minulých prichádzajú do pekárne, kde si kúpia práve upečené, ešte teplé buchty s tvarohovou plnkou. Samozrejme, náročný turista nájde i luxusné reštaurácie s ponukou plodov mora, alebo medzinárodnej kuchyne. Ceny  však v tomto prípade výrazne odzkradľujú   vyššie nároky aj v požadovanej cene.

Zábava

Zábava, zábava, zábava. Spočíva  v nočnom živote, diskotékach a samozrejme lacnom alkohole. Dostatok nápojov využívajú  turisti niekedy až príliš veľa, takže niektorí končia na staniciach, ktoré kedysi existovali aj u nás. Pokiaľ viem,  u nás sa volali  záchytka. Koncept podobný, „alkoholom sťatého“ človeka privezú, „ošetria“, vyspí sa a ráno zaplatí príslušnú čiastku. Hneď vedľa záchytky je obchodík, kde si môže za oficiálne ceny kúpiť nové oblečenie. Možno si povedať, že  predávajúci by nemali poskytovať alkohol už podguráženým turistom, ale to zatiaľ nefunguje. Variant záchytky je určite lepší  aj ku ostatným v okolí, aby  alkoholom totálne vyčerpaných ľudí nenechali ležať na zemi.

More

Čierne more je také aké je. Ale má svoje čaro.  Čistota na plážach. Napriek intenzívnemu využívaniu pláže aj vo večerných a nočných hodinách, tieto sú ráno  pripravené tak ako sa patrí.  O 4. Hodine ráno prichádzajú priam rojnice robotníkov, ktorí zbierajú rozhádzané smeti a mechanizmy  preorávajú piesok.

Poriadok

Bezpečnosť. Starostlivosť o pokojnú dovolenku zo strany prevádzkovateľov služieb i bezpečnostných zložiek. Skúsenosť z minulého týždňa svedčí o tomto tvrdení. Na plážach od Bijaly  až po Slnečné pobrežie sa pohybovali zlodeji.  Vedeli, že Angličania aj Rusi mávajú so sebou hotovosť. Štyria  tzv. „turisti“  brali kúpajúcim všetko aj s uterákmi.  Na konci druhého dňa ich zadržali na pláži na Slnečnom pobreží. Polícia z Burgasu obvolala okamžite všetkých poškodených, ktorí nahlásili krádeže v regióne Varny aj Burgasu.  Poškodení boli hlavne radi, že si našli  kľúče od svojich alebo prenajatých  áut. Zlodejov  bude v krajine odkiaľ prišli  čakať aj  hlásenie o ich krádežiach  v rámci systému Európskej únie.

Tento rok začala slušnosť a korektnosť pri platbách. Za každý nákup dostáva zákazník paragón (blok, účtenku). Jedna z najväčších, v minulých rokoch veľmi navštevovaných reštaurácií na Slnečnom pobreží, je tento rok zatvorená. Dôvod, majiteľ riešil svojským spôsobom   paragóny za skonzumované jedlá a nápoje. Skončil.

Nakoniec

Niekto sa možno pýta, či práve toto je štýl dovolenky.  Každý má iný vkus. Ale je fakt pravda že mladí od 16 do 40 na Slnečné pobrežie prichádzajú.  Dokonca prirovnávajú Slnečné pobrežie ku  Ibize.

 

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Eurovoľby / Štrasburg / Európsky parlamentu /

Prieskum: Vo voľbách do europarlamentu by uspeli najviac PS, Smer a Hlas

23.04.2024 18:46

Do Európskeho parlamentu by sa nedostali SNS, Slovensko, Za ľudí ani Demokrati.