Založ si blog

UNESCO a „slovenská Bukovina“

UNESCO a Karpatské lesy

Slovensko má zápis v zozname svetového a kultúrneho dedičstva UNESCO  na  dve prírodné pamiatky. Návrh na zaradenie 5 ďalších prírodných pamiatok na Slovensku čaká na vyhodnotenie.   Jednou z  prírodných pamiatok, ktorá je  v zozname UNESCO  sa týka bukových karpatských pralesov na ostrovných územiach pôvodného pralesa,  „ Ancient and Primeval Beech Forests of the Carpathians and Other Regions of Europe (2007,2011,2017)“. Ide o štyri  lokality Stužica, Havešová, Rožok a Vihorlat, ktoré sú známe pod  názvom Bukovina.. Celé UNESCO-m vyhlásené územie ostrovných pralesov  sa rozprestiera na teritóriu 12 európskych štátov vrátane Slovenska.

zdroj: http://whc.unesco.org/en/statesparties/sk

Vyjadrenie ministra životného prostredia

V dennej tlači bolo zverejnené vyjadrenie ministra pre životné prostredie László Sólymosa  o probléme tejto prírodnej pamiatky.

„Ak Slovensko nechce, aby tzv. Karpatské bukové pralesy prišli o značku UNESCO, treba splniť podmienky vyplývajúce z nominačného projektu“  ………..Jednou z podmienok je aj zabezpečenie adekvátnej ochrany prírody na území o rozlohe 5700 hektárov.  …. Teraz je na nás, aby sme to splnili. Neviem, prečo sa to od roku 2007 nesplnilo. Teraz už máme nôž na krku a musíme to splniť, skonštatova minister Sólymos. V prehlásení pre TASR  zdôraznil, že  ide o medzirezortnú problematiku.

…..“Nespravujeme to územie, spravuje to ministerstvo pôdohospodárstva, ministerstvo obrany, sú tam súkromní vlastníci, s ktorými sa pokúšame dohodnúť. Zodpovednosť je na nás všetkých. Keď chceme, aby sme mali chránené územie, ktoré sa môže pýšiť tým, že je pod UNESCO, tak jednoducho to musíme splniť. Ak to nebudeme vedieť splniť, prídeme o to,“ …..

Zdroj: https://slovensko.hnonline.sk/1669541-slovensko-moze-prist-o-jednu-lokalitu-zo-zoznamu-unesco-mame-noz-na-krku-varoval-minister

Vyhlásenie  ministra s apelom urýchlene zachraňovať status pamiatky UNESCO na Slovensku prišlo v prvých januárových dňoch. Tento problém však je známy už od roku 2007 a je otázka, prečo  ide o tak pomalý proces.

Návštevy z centra UNESCO

V októbri 2017 prišla na návštevu Slovenska dr. Mechtild Rössler, riadteľka divízie Kultúrne a prírodné dedičstvo  a UNESCO Centrum Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO-WHC.  Jej návšteva  nadväzovala na predchádzajúcu návštevu generálnej riaditeľky UNESCO v máji 2016 Iriny Bukovej.

Oficiálne išlo  o program „Svetové dedičstvo a udržateľný cestovný ruch.“  Ten bol na Slovensku zahájený konferenciou  v Bardejove v r. 2017  na tému: „Benefits beyond inscriptions: Leveraging the UNESCO brand for  sustainable tourism in Central European  region“.  Následné ďalšie aktivity majú vyvolať záujem  mladých ľudí o  poznanie, čo znamená chránené kultúrne a prírodné dedičstvo priamo pre danú lokalitu.

Parametre UNESCO pre zápis do zoznamu

Každý vnímal návštevy týchto  významných osobností UNESCO  po svojom.  Je však pravda, že dr.  Rössler cielila Bukovinu. Komunikovala s príslušnými ministerstvami, navštívila územie Bukoviny a čo je dôležité, komunikovala s verejnosťou.  V rámci prednášok na univerzitách (EUBA v Bratislave a UMB v Banskej Bystrici) vysvetľovala poslanie  UNESCO a upozorňovala na dodržiavanie pravidiel a parametrov, ktoré sú nastavené pre uznávané svetové pamiatky kultúrneho a prírodného dedičstva.  Zdôrazňovala, že pracovníci UNESCO neriešia problém, nefinancujú dané územia, ale financujú tímy expertov. Títo experti  konzultujú, upozorňujú na nedostatky potrebné riešiť a kontrolujú plnenie.

Návšteva  dr.  Rössler  nebola formálna, nebola to spoločenská záležitosť celebrít. To bola pracovná cesta, ktorá  bola možno posledným varovaním, že treba problém Bukoviny na území Slovenska riešiť.  Jeden a pol roka od návštevy generálnej riaditeľky  UNESCO a  dva mesiace od návštevy  riaditeľky UNESCO -WHC sú možno veľa, možno málo.  Je však pravda, že  zodpovedné inštitúcie mali okamžite konať, lebo každý deň je dôležitý. Či tak urobili,  verejnosti nie je veľmi známe.  Pokiaľ mám informácie dokonca aj tlačová konferencia v Bratislave bola z programu dr.  Rössler zmenená na vydanie tlačovej správy. Škoda, veď médiá mohli už vtedy  podporiť múdre riešenia na záchranu  „slovenskej“ Bukoviny  v zozname UNESCO.

Názory na zachovanie ochrany tzv. bezzásahových zón

Minister Sólymos považuje za  potrebné zachovať lokalitu  v maximálnej možnej miere a v maximálnom možnom rozsahu tzv.  bezzásahových zón v najcennejších územiach na rozlohe minimálne 5700 hektárov. Rovnakú požiadavku majú aj ochranári.   Ministerstvo pôdohospodárstva však hovorí o ochrane  rozlohy  3600 hektárov, čo nie  v súlade so zápisom do  zoznamu  UNESCO.

Každý problém, ktorý sa týka pôdy je komplikovaný.  Treba si však uvedomiť, že  by bola veľká škoda, keby sme neurobili všetko pre zachovanie tohto prírodného dedičstva.  O značku UNESCO ide z hľadiska prestíže, ale hlavne ide o zachovanie prírody aj pre budúce generácie.

 

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.