Založ si blog

Ako nás privítal Omán

Doprava

Let z Bratislavy do Ománu znamenal prelet  nad územím Maďarska, Rumunska, časti Ukrajiny,  Čierneho mora, Turecka,  Iránu a Spojených Arabských Emirátov.  Necelých osem  hodín, ktoré sme strávili  v lietadle však stálo za to.   Omán nás včera privítal s dennou teplotou 28 stupňov. Predpoveď hovorí o stabilnom celom týždni. Kúpanie, spoznávanie pohorí, ešte cestovným ruchom nedotknutých bielych pláží,  magickú atmosféru púšte si určite užijeme.

Ománsky Sultanát

Ománsky sultanát je oficiálne hodnotený  a v skutočnosti  sa aj tak javí  ako bezpečná bohatá  krajina.  Vstup do krajiny je bezproblémový. Na letisku treba zaplatiť za vstupné vízum 50 EUR.  Evidenciu majú zjavne dobre spracovanú,  pri pasovej kontrole hneď reagujú, či ide o prvý vstup do krajiny, alebo  cestujúci už v Ománe bol.

Popri nafte a plyne  ktoré priniesli krajine bohatstvo je zjavné, že cestovný ruch  je v pozornosti  a  už má svoje významné  miesto v developerských projektoch.  Relatívny dostatok podzemnej vody  je určite  limitovaný a je otázka, do akej miery to developeri vnímajú aj z hľadiska budúcnosti.  V súčasnosti  predstavuje voda samozrejme veľkú výhodu.

Cestovný ruch priniesol krajine v roku 2016 2,3 miliardy USD ( v SR 2,4 mld USD). Životná úroveň miestneho obyvateľstva  sa zvyšuje aj vďaka novým pracovným možnostiam.  V cestovnom ruchu pracuje 106 tisíc ľudí ( v SR 70 tisíc  )a v ďalších doplnkových službách 60 tisíc osôb ( v SR 90 tisíc).

Podmienky pre cestovný ruch

Cestovný ruch píše v Ománe svoju  novodobú históriu. Dokumentujú to letiská v blízkosti Muscatu pri Ománskom zálive,  najjužnejšie položené letisko Sallalah  pri Arabskom mori a najsevernejšie letisko pri Khasab-e.   Vybudované sú cestné ťahy,   nové sú  hotelové rezorty.  V porovnaní s Dubajom a inými podobnými destináciami  nie sú to mrakodrapy.   Hosť  v tejto krajine zatiaľ    nemá  pocit  „otravného“  masového priemyslu cestovného ruchu.  Novo vybudované hotelové  komplexy  sú však v tomto čase obsadené na neuveriteľných 98  percent.   Na kvalitu mysleli už v roku 2013, kedy prijali právnu úpravu o klasifikácii hotelov.  Medzinárodné skúsenosti prinášajú  zahraniční manažéri.

Omán je otvorený investorom  aj šikovným ľuďom zo zahraničia, ktorí môžu byť prínosom pre cestovný ruch.  Investície tiekli do cestovného ruchu v r. 2016 vo výške 273 mil. ománskych rialov), čo je jedna tretina celkových investícií v krajine  (1 OMR  je cca 2,1 – 2,3 EUR). Precízne  nastavené kritériá  pre získanie licencie však musí   adept splniť.   Každá činnosť má tieto kritériá presne špecifikované.  Ide o  licencie  turistických sprievodcov,   animátorov, organizátorov dopravy, podnikateľských činností v prístavných  marínach a apod.   Formálne dokumenty však nestačia, ide aj  o peňažnú garanciu na účte a poplatok za udelenie licencie.

V podmienkach hotelierstva sú dôležité ešte aj špeciálne licencie na možnosť podávať alkohol.  Kvalitné hotely ich  majú a tak  zahraničný turista, ktorý vníma all inclusive aj cez spotrebnu alkoholických nápojov  nie je ukrátený. Samozrejme záleží na koncepte hotela, či spotrebu časovo limituje (napr. do polnoci) . Takýto prístup však nachádzame  hoteloch  all inclusive aj  v iných krajinách.

Dovolenkári

Kto cestuje na dovolenku do Ománu?   Najpočetnejší sú Austrálčania,  Kanaďania, Japonci.  Podľa prezentovaných štatistických  údajov v mesiaci august  2017 prišlo do Ománu necelých pol milióna a v novembri 300 tisíc turistov. Z Európy prichádzajú početné skupiny Francúzov, Nemcov, Talianov.  Omán je už zaujímavá destinácia aj pre Poliakov,  Slovákov aj Čechov.   Od októbra   tohto roka  začnú lietať charterové lety cestovných kancelárií z Ruska.

Zdroje číselných  údajov:

https://tradingeconomics.com/oman/tourist-arrivals

https://omantourism.gov.om/wps/portal/mot/tourism/oman/details/

ttps://www.wttc.org/-/media/files/reports/economic-impact-research/countries-2017/oman2017.pdf

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.