Založ si blog

Zníženie DPH zníži aj kvalitu služieb?

Teplý podvečer,   mali sme chuť si niečo zajesť.   Známa reštaurácia v centre Bratislavy  so sedením v parku nebola preplnená. Výborne,  nali sme voľný stôl  bez problémov.

Situácia nie ojedinelá

A potom to začalo.  Servírka „polo-chrbtom“ otočená,  bez pozdravu  zaznamenala do systému našu objednávku.  Nápoje bez slova priam hodila na stôl.  Počas celej našej návštevy nám nevenovala pohľad ani slovo.  Pochopili sme, že nepozná   slová a možno ani  význam  základných pojmov v komunikácii so zákazníkom:   dobrý deň, čo si želáte,  nech sa páči, prosím, ďakujem,  dovidenia.

Nahnevaná tvár servírky  nabrala ešte na intenzite, keď  na jedinú  vyrieknutú  otázku z jej  strany –  t.j. ako budeme platiť –   sme  zrejme  veľmi nevhodne odpovedali, že kartou.

Dostali sme školenie možno  nového „trendového“ prístupu ku zákazníkovi.  Mne nekonvenoval.  Podobne sa asi cítili aj ďalší hostia, ktorí čakali viac ako polhodinu na nápoje a ich námietka sa nestretla ani len s pohľadom obsluhujúceho personálu.

Jediný  príjemný záblesk vyvolalo chutné  ( i keď cenovo dosť  vysoko nastavené  jedlo) a brigádnik, ktorý nám priniesol polievku dokonca aj s náznakom úsmevu.

Čo sa deje?

V minulosti bola reštaurácia navštevovaná, bol problém nájsť miesto.  Personál postupom času sa stáva čoraz viac arogantný až primitívny.  Na Tripadvisore som si pozrela hodnotenia. V ostatnom období prevažne sťažnosti na obsluhujúci personál a neadekvátne ceny ku týmto službám.

Prečo o tom píšem?

Momentálne ide veľká kampaň za zníženie DPH  na ubytovacie a stravovacie služby. Súhlasím.  Je pravda, že vo väčšine krajín je DPH na ubytovacie a stravovacie služby výrazne nižšia. Len mám obavu, či   niektorí vlastníci reštaurácií pochopia o čo ide.  Ceny asi neznížia a predpokladám  že ani platy čašníkom nezvýšia.  Kvalita bude zasa niekde na poslednom mieste?

Povedzme si na rovinu.   Nespokojný turista viac nepríde a  odporúčania budú smerovať ku našim susedom do Maďarska či Česka.  Rakúšania znižujú DPH, ale tam je  služba spojená aj s kvalitou.    Španiel či  Angličan nerieši Bratislavu a bez problému sa presunie inam.

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.