Založ si blog

Na Vianoce už myslia na letný pútnický turizmus

Dobrou správou  je nová grantová schéma Prešovského samosprávneho kraja, ktorá  bude orientovať možnosti podpory aj na potreby rozvoja cestovného ruchu.  V oblasti cestovného ruchu ide o 4 podprogramy. Podprogram  rozvoja cyklodopravy, obnovy kultúrnych pamiatok zaradených do zoznamu UNESCO a národných kultúrnych pamiatok tvoria  obsah prvých dvoch podprogramov. Ďalší podprogram  akcentuje podporu  atraktivít tematických trás, ktoré sú zakotvené v Marketingovej stratégii cestovného ruchu PSK. Štvrtý podprogram venuje pozornosť pútnickému turizmu.

Podpora pútnického turizmu a religióznych  pamiatok na pútnických trasách v Prešovskom kraji

Zameranie tohto podprogramu  sa koncentruje na podporu pútnického turizmu a religióznych pamiatok na pútnických trasách. Program rozvíja myšlienku spoznávať  históriu aj súčasnosť religióznych  reálií  katedrál, bazilík a významných miest spojených s náboženskými témami aj prostredníctvom pútnického turizmu. Putovanie prináša  spoznávanie krás Slovenska pešo alebo na bicykli.   V konečnom dôsledku nepriamo  vplýva na  rozvoj telesnej a psychickej kondície  pútnika.  V Prešovskom kraji ide hlavne o  pútnické cesty Svätojakubská pútnická trasa a Slovenská Mariánska trasa.

Svätojakubská pútnická trasa čiastočne kopíruje lokálne pútnické trasy, ktoré boli využívané aj v minulých  stáročiach. Pútnika vedie  po historických, prírodných, sakrálnych a nábožensky rozmanitých miestach.  Svätojakubská trasa predstavuje slovenskú vetvu CAMINO de Santiago, ktorá   bola v roku  2017  zaradená do  medzinárodnej sústavy trás CAMINO. Všetky  smerujú do španielskeho Santiago de Compostela.

Vybrané lokality v Prešovskom kraji sú súčasťou trasy Východné Slovensko. Túto trasu  tvoria dva úseky.  V trase Košice –Levoča  ide hlavne o katedrálu Svätého Jakuba v Levoči a sakrálne pamiatky v meste a okolí. Pútnik môže využiť značené turistické alebo cykloturistické trasy. V druhom variante ide o púť  z Levoče na  Donovaly, v ktorej sú zaradené aj významné  lokality v okolí Popradu a Vysokých Tatier.  Štandardné značenie turistických trás prípadne cyklotrás v teréne existuje.  Značenie pútnickej trasy momentálne nie je. Práve trasa z Levoče smerom na Donovaly si vyžaduje spracovať etapy tejto trasy a vybudovať štandardnú základnú infraštruktúru.

Severná  vetva  Slovenskej Mariánskej trasy je  v súčasnosti  teritoriálne slovenský projekt. Vychádza z myšlienky  a z príkladu úspešnej  tradície púte CAMINO de Santiago.   Prvé tri etapy trasy predstavujú dĺžku 195 km a smerujú z Gaboltova  cez Prešov do Slavkova, Hrabušíc a Východnej.  Celá trasa pútnickej cesty je navrhnutá ako reťazec lokalít a religióznych atraktivít  spojených s mariánskou úctou.

Podmienky grantovej schémy

Grantová schéma bude otvorená všetkým žiadateľom. Očakáva záujem zo strany oblastných organizácií cestovného ruchu  a krajskej organizácie, miest, obcí, občianskych združení.   Finančná hodnota podporených projektov sa bude pohybovať   od 2000 EUR až do výšky 200 000 EUR. Predpoklad participácie žiadateľa je v rozsahu 50% finančných nákladov daného projektu.

Grantovú schému  i ešte  na PSK dolaďovali . Podlieha schváleniu  krajského zastupiteľstva.  Je predpoklad, že výzva bude vyhlásená už vo februári 2019.

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

Harabin vyzval ľudí, aby išli voliť. Svoj hlas dá Pellegrinimu

28.03.2024 09:00

Podľa Harabina sa Pellegrini prihlásil k častiam programu, ktorý presadzoval v prvom kole.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.