Založ si blog

Poloniny – mystické, unikátne a problematické

Známe klasické údaje:

Poloniny predstavujú národný park v 3. Stupni ochrany prírody a krajiny, ktorý  možno navštíviť na severovýchode Slovenska,   v blízkosti slovensko-poľskej a slovensko-ukrajinskej hranice.  Treba poznamenať, že v rámci  Polonín sa nachádza ešte aj územie európskeho významu zapísané od roku 2007 do  zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva  UNESCO. Ide o bukové  pralesy Stužica, Havešová a Rožok chránené na úrovni 5. Stupňa a začlenené aj do zoznamu NATURA 2000.  Národný park je zároveň súčasťou  biosférickej rezervácie Východné Karpaty.

Predpoklady pre  udržateľný, prírode priateľský cestovný ruch

Základný predpoklad –  príroda európskeho významu Natura 2000, ktorú predstavujú  Bukovské vrchy,  Stinská, Ublianka a Ulička, vtáčie územie v Bukovských vrchoch,  kultúrne pamiatky svetového významu. Tieto atraktivity sú zaujímavé v podmienkach udržateľného cestovného ruchu,  pre individuálnych návštevníkov, alebo malé skupinky ľudí.   Možnosť pozorovať  čistú – v Európe –   mimoriadne unikátnu  hviezdnu  oblohu tzv. Parku tmavej oblohy, odkiaľ možno vidieť  nebo vo voľnej prírode alebo  v  profesionálnom  Astronomickom obsevatóriu na Kolonickom sedle.  Turistické značené trasy (červenej po hrebeni Poloninských Karbát, modrej po Chodníku  Ruskou cestou, aj Chodníku ikon, zelenej po Chodníku z Novej Sedlice  do Čierťaže aj Chodníku  z Runiny do Komúrneho, žltej Dolinou Hlbokého potoka a chodníkom na Tri studničky) sú skvostom turistiky.  Príbehmi opradené trasy tzv. ruskej cesty z Ruského sedla, či krčmárska pašerácka cesta z Osadného  je  pre turistov pripravená tiež.  Cyklotrasy z Novej sedlice cez Ulič a Kolbasov do Jahodnej, alebo z uliča do Stakčína.  Kultúrne pamiatky  tzv. drevených kostolíkov z 18. storočia v  Topoli, Uličskom Krivom, Ruskom Potoku, Hrabovej Raztoke, Kalnej, Jalovej, či technická pamiatka biesčadskej úzkokoľajky.

Menej známe fakty:

V blízkosti Polonín sa nachádza vodná vodná nádrž  Starina, ktorá zásobuje pitnou vodou  okresné mesto Snina i krajské mesto Košice.  Voda z nádrže však nesmeruje do obcí, ktoré sa nachádzajú v Poloninách. Voda zo Stariny netečie  aj v prípade, že obce sú vzdialené  od vodného zdroja približne 15 km. Podpora budovania vodovodných ciest funguje už druhé programovacie obdobie, je tu však  problém. Obce v Poloninách nespĺňajú kritérium minimálneho počtu  obyvateľov 2000 osôb a viac. Tieto obce majú veľmi nízky počet obyvateľov od 30 do 800. A tak vodovodné cesty nie sú do týchto obcí vybudované.  Studne, ktoré si obyvatelia dali vyhĺbiť nie sú vždy najvhodnejšie riešenie.   Voda sa v nich už uprostred leta stráca a ak je, tak často zdravotne nevyhovujúca.  Ďalším, nemenej vážnym problémom je kanalizácia.  V prípade, že sa aj nájdu finančné zdroje na vybudovanie vodovodných sietí smerom do obcí v Poloninách nastáva ešte ďalšia otázka. Budú miestni obyvatelia schopní zaplatiť prípojku od centrálneho vodovodného potrubia do domu  v sume cca 3500 EUR?  Určite je otázka efektívnosti, čo je vhodnejšie, budovať verejné vodovodné a kanalizačné potrubia, alebo hľadať  náhradné individuálne  riešenia.

Skutočnosť  

Problém s vodou, problém s kanalizáciou a povedzme úprimne, aj problém s ľuďmi. Obyvatelia v obciach v Ublianskej aj Uličskej  doline  stárnu, mladí ľudia odchádzajú  za prácou do menej či viac vzdialených miest.  Domy pustnú. Momentálne možno v každej dedine nájsť prázdne neobývané domy.  Čiže ide o akoby  začarovaný kruh.  Na  začiatku je  nedostatok vody, absentujúca kanalizácia,  zlá dostupnosť po nekvalitných cestách  2. A 3. triedy, nedostatok pracovných príležitostí.  Na konci je odchod ľudí z Polonín  a  prázdne domy. V konečnom dôsledku  ani tie prázdne domy väčšinou nemožno využívať pre potreby soft, udržateľného cestovného ruchu,  pre individuálnych návštevníkov, alebo malé skupinky ľudí.

Kvalitný , „udržateľný“,   ku prírode šetrný cestovný  ruch  v Poloninách,  si v každom prípade vyžaduje základné hygienické  potreby aj v stanových táboroch, drevených chatkách či  súkromných domoch.  Minimálny rozsah gastro služieb je tiež podmienený zásobovaním pitnou vodou.  Určite nikto nechce, aby  v Poloninách bolo  stredisko cestovného ruchu ako v Jasnej (NAPANT) alebo v Smokovcoch (TANAP), ktoré sa stávajú už odstrašujúcim príkladom.  Je pravda,  že väčšie ubytovacie kapacity a ďalšie služby cestovného ruchu sa majú nachádzať  vo vonkajšom okruhu Polonín.  Ale predsa, je otázka, či Poloniny budú živé aj s obyvateľmi, či obce v Poloninách budú mať štandard základných potrieb.  Reálne odpovede  na tieto otázky pomôžu  riešiť aj možnosti  „soft“ cestovného ruchu a tvorby pracovných príležitostí  pre miestnych obyvateľov aj vďaka cestovnému ruchu.

Foto: autorka

Pohľad z obce Zboj

Predaj suvenírov v Osadnom

Vojenský cintorín pri drevenom Chráme Michaila Archanjela v Topoli

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.