Založ si blog

Dobrovoľníci na Iztuzu majú svoj príklad od kapitánky June

Na 7 km dlhej piesočnatej pláži Iztuzu  mali  dobrovoľní ochranári  korytnačiek  „sviatok“.  Do mora vypustili  dve korytnačky Caretta, caretta, o ktoré sa niekoľko mesiacov starali. Ešte väčší zážitok poskytli  – malé korytnačiatka. Tie  už budú schopné prežiť v mori.

Ako začala celá história starostlivosti o korytnačky Caretta Caretta na pláži  Iztuzu?

v r. 1975 navštívila June Haimoff juhozápadné Turecko na svojej lodi Bouboulina, prerobenej z pôvodnej rybárskej lode.  Dala si názov  Captain June a brázdila vlny Stredozemného mora. V roku 1984 sa usadila na pobreží a postavila si barak medzi miestnymi obyvateľmi.  Vtedy prvýkrát v noci pozorovala  príchod dlhonosých korytnačiek na pláži Iztuzu. Učarovalo je   tajuplné kladenie vajíčok, ktoré korytnačky  naložia  do 70 cm hlbokých  jám, ktoré si samé pripravili.  June pochopila, že  treba prírode pomáhať, aby z  tých 300 vajíčok, ktoré korytnačka nakladie,   dokázalo prežiť aspoň 15 – 20 korytnačiatok  v súlade s potrebami  mora

Developerský projekt hotela  

Ďalší  prelom v jej myslení nastal v r. 1986. Vtedy prišiel plán vystavať na pláži Iztuzu hotel. Vznikla petícia s viac ako 400 podpismi Spolu s miestnym aktivistom Abidin Kurtom sa vybrala až do Ankary za priemiérom vlády. Začala spolupracovať s významnými environmentálnymi aktivistami a spoločne sa im podarilo zachrániť Iztuzu pred developerským projektom. Neskôr  v roku 2011 založila nadáciu  Captain June Sea Turtle Conservation Foundation. Za svoje aktivity získala ocenenia v kráľovskom Burkinghamskom paláci  v Londýne aj od krajského župana v meste Mugla.

Dobrovoľníci na Iztuzu dnes

K jej iniciatívam sa pridali ďalšie inštitúcie. V  súčasnosti je  v tesnej blízkostí pláže  Iztuzu “nemocnica – rehabilitačné centrum ” pre korytnačky, ktoré poranili motorové lode v mori, alebo v neďalekej rieke.  Univerzita Pamukkale z Denizli  tu zriadila aj  výskumné centrum.   V lete prichádzajú dobrovoľníci, študenti z viacerých krajín sveta, aby sa venovali ochrane korytnačiek a prežili príjemné prázdniny.

Cez deň kontrolujú  hniezda v piesku, kde si korytnačky zasypali svoje vajíčka. Veľa času  venujú sa ošetrovaniu poranených korytnačiek, ktoré našli svoje provizórne „sídlo“ vo veľkých kadiach v centre.  Návštevníkom  vysvetľujú všetko to, čo ich zaujíma. Teraz je  koniec leta, študent Taha prišiel už len na dva septembrové týždne.  Sezóna končí, korytnačky prídu klásť vajíčka opäť až budúci rok v máji, v júni. O niekoľko rokov sa vrátia  na pláž Iztuzu aj tie, ktoré práve vypustili do vody.

V centre však zostane niekoľko ľudí, ktorí budú pokračovať vo svojej starostliosti o korytnačky aj v zime. Budú k dispozícii  pre organizované skupiny turistov. Tie  v zime prichádzajú na pláž Iztuzu práve  z tohto dôvodu.

Čo je podstatné?

Kapitánka June  má svoju malú expozíciu v drevenom domčeku na pláži iztuzu.  Niekoľko metrov ďalej je spomínané   rehabilitačné  a výskumné centrum.  Myšlienky a aktivita  kapitánky June pokračujú.

Foto: autorka

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.