Založ si blog

Každá minca má dve strany aj rekreačné poukazy

V súvislosti s rekreačnými poukazmi sa väčšinou  hovorí o podpore cestovného ruchu.  Z tejto interpretácie to vyznieva  ako maximálna podpora ubytovacím  podnikateľským  subjektom.  Možno by bolo vhodnejšie hovoriť o podpore účasti na domácom cestovnom ruchu.  Veď kto bude bývať v týchto zriadeniach?  Zamestnanci podnikov  a inštitúcií na Slovensku , ktoré majú viac ako 49 zamestnancov a musia nájsť zdroje na úhradu dovolenky svojho zamestnanca alebo jeho dieťaťa.

Kam ide podpora?

Áno  majú z nej osoh aj hoteliéri, veď majú zabezpečený zvýšený dopyt.  Podľa vyjadrenia prezidenta  zväzu cestovného ruchu Martina Harbuľáka už prvé údaje za január  2019 hovoria o zvýšenej obsadenosti ubytovacích zariadení na Slovensku hlavne v strediskách cestovného ruchu. To dokumentuje, že  ľudia si začínajú zvykať na možnosť užiť si aspoň víkend alebo aj viac dní dovolenky práve na Slovensku. Štátny tajomník Peter Ďurček,   ktorý má vo svojom portfóliu práve cestovný ruch  uviedol aj údaj o  zvýšenom náraste domáceho cestovného ruchu v januári 2019 vďaka vyplateným príspevkom o vyše 10%.

Hotelieri precizovali  spôsob akým Slováci  uplatňujú   nástroj príspevku. .  Využívajú možnosť „na- priamo“. To znamená bez sprostredkovateľského článku tzv. poukazu, kde sa   strácajú  3 %, ktoré by plynuli do vrecka sprostredkovateľa. Takže slovenský zákazník je rozumný  a využíva alternatívu, ktorá je ekonomicky výhodnejšia v konečnom dôsledku  aj pre hoteliéra.  Ďalším dôvodom na  priamy nákup je aj skutočnosť,  že  nie každý hotel má uzavretú zmluvu  na kartu rekreačného poukazu od sprostredkovateľa.

Do akej miery už nabehli podniky a inštitúcie na systém preplácania  dovolenky?  Ako jednoducho, alebo komplikovane sa dostávajú zamestnanci ku úhrade za zaplatenú dovolenku?    Ukáže čas.  V každom prípade je vhodné   zistiť tieto skúsenosti priamo od účastníkov  cestovného ruchu (zamestnancov).

 

Čo hovorí zákonník práce o nároku na príspevok a kto ho financuje?

Je na rozhodnutí zamestnanca, či požiada o príspevok alebo nie. Zamestnávateľ  je však povinný tento príspevok zamestnancovi uhradiť pokiaľ splní podmienku nároku.  Nárok na príspevok  si vyžaduje nepretržitý pracovný pomer v dĺžke 2 roky (24 mesiacov) u jedného zamestnávateľa.

Výška príspevku je stanovená  v rozsahu 55 % zo sumy za ubytovanie (resp. ubytovanie so stravou), najviac 275 EUR/zamestnanec. V prípade, že žiadateľ je zamestnaný na skrátený pracovný úväzok,  má nárok na príspevok od zamestnávateľa tiež.  Suma sa  však    znižuje v prepočte podľa  rozsahu skráteného pracovného úväzku.

Uvedenú  sumu  môže zamestnanec využiť pre seba,  manžela, alebo   pre svoje  alebo zverené dieťa ktoré sa zúčastní viacdenných aktivít alebo absolvuje  pobyt na zotavenie  počas školských prázdnin na území SR.

Ďalšou podmienkou je dĺžka pobytu minimálne 2 nocľahy v ubytovacom zariadení   na území SR.

 

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.