Založ si blog

Poklad Maroka – krajiny s púšťou

Zelený Marakéš

Zeleň vo  viac ako 30 veľkých kráľovských či mestských záhradách  a parkoch je  na pohľad príjemná. Niektoré sú atraktívne hlavne pre turistov (napr. Majorelle Garden), iné,  možno obyčajnejšie (Palmová zahrada, Olivový háj ) sú miestom  produkcie plodov  a tiež vytvárajú možnosť  pre oddych a pikniky domácich obyvateľov.

Ide o viac hektárové plochy, ktoré získavajú vodu vďaka  30 km dlhého vodovodného potrubia do ktorého tečie voda  z pohoria   Vysokého Atlasu až do mesta. ( Pozn. najvýšší  vrchol Jebel Toubkal dosahuje výšku 4167 metrov a nachádza sa viac ako 2 hodiny jazdy od Marakéša). Súčasné vodovodné  zásobovacie  systémy v Maroku nie sú novinkou. Majú na čo naviazať. Ide o  tradíciu  hlinených vodovodných zavlažovacích systémov potrubí a nádrží „Khetara“.

Malý exkurz do histórie vody

Po rozpade a zničení  antického mesta Sijilmassa (8. St. p.n.l. – 14. St. n. l.), ktoré  na území západnej Afriky bohatlo  hlavne z obchodu so zlatom,   opäť začala  tiecť voda na územie Tafilalt  v juhovýchodnej časti Maroka  vďaka   systému 75 kanálov. Tieto zavlažovali  územie oáz  Tafilaltu  už  od 14. Storočia až do sedemdesiatych  rokov 20. storočia.  Vodu ťahali z riek Gheris a Ziz (na území kočovníkov, prevažne Berberov, kde ešte aj v súčasnosti žije cca 60 tisíc ľudí  tejto populácie).   Išlo o povrchovú vodu zo spomínaných  riek. Tie  získavali životodárnu vodu   z pohoria Atlas počas topenia snehu a napadanej vody v období zimných dažďov na území  v blízkosti Stredozemného mora.  Samozrejme, riečište oboch riek je aj v súčasnosti  počas leta a jesene úplne vysušené.  (pozn. naopak po dažďoch je možné si vyskúšať v úžasných kaňonoch aj rafting).   Daždivé zimné mesiace vytvárajú podmienky pre zavlažovanie úhorom ležiacich plání a pestovanie plodín.  Preto bol potrebný systém hlinených kanálov,  menších priehrad aj  rezervoárov na zadržanie vody, ktoré boli rozvetvené po celom území oáz Tafilalt už v stredoveku. V koloniálnom období Francúzi postavili na rieke Ziz 11 a na rieke Gheris 2 menšie priehrady, ktoré sú v súčasnosti už nefunkčné tak ako aj veľká časť  pôvodného systému. Na konci kanálov ľudia v  oázach ťahali vodu  z tzv. hrnčiarskych verejných studní za výdatnej pomoci  tiav a oslov.

Voda dnes

Totálnu zmenu v zásobovaní vodou vytvorila stavba novej priehrady Hassan Addakhil v blízkosti Errachidia v roku 1971. Voda zo zásobníka tečie cez nové kanály  len tri až štyrikrát ročne, v závislosti od stavu hladiny vody v zásobníku.  Každé uvoľňovanie  vody trvá 20 až 23 dní.  Kalendár dodávok vody je v súlade s kritickými vegetačnými obdobiami.  Voda zavlažuje cca 10 tisíc hektárov na území Tafilalt a čiastočne je prepojená s riekou  Ziz.  Nová technika studní s naftovými čerpadlami  je určite výkonnejšia. Studne sú však v súkromnom alebo družstevnom vlastníctve. Verejné studne čiastočne vyschli aj po prehĺbení. V súčasnosti  údajne funguje 6 verejných studní.

Podľa Dale R. Lightfoota nedostatočné množstvo vody z priehrady a neudržateľné spôsoby využívania podzemných vôd (nadmerné používanie dieselových čerpadiel) viedli k dramatickému zníženiu hladiny podzemnej vody pod oázami.  Moderné vodné technológie sú dotované vládou a systém pôvodných khetarra bol v počiatkoch existencie priehrady prakticky  smerovaný ku zániku.

V súčasnosti administratíva Maroka poskytuje granty, ktoré podporujú  projekty s cieľom využívať existujúce khetarra  hydraulické systémy vodovodných zdrojov.    Granty si vyžadujú  aktívnu účasť žiadateľa aspoň 1 pracovníka, ktorý sa venuje údržbe a starostlivosti  o vrt studne.  Granty podporujú aj  nákup pracovných nástrojov, školenia).  Skutočnosť, že khetara je  environmentálne  udržateľný spôsob získavania vody potrebnej pre berberských obyvateľov aj poľnohospodársku produkciu, predurčuje  úspešnosť žiadostí o poskytnutie finančnej dotácie.

Systém Khetara  a nové zásobovanie vodou z priehrady

Moderná interaktívna výstava,  zaujímavé, moderné formy prezentácie   so všetkými prvkami  nenásilnej edukácie o vode na území Maroka je v rozsiahlom 3 poschodovom Múzeu vody v Marakéši.  Myslím si, že aj neodborníka  táto expozícia zaujme. Kto chce viac vedieť o systémoch Khetara a náhradnom riešení vodovodných systémov aj na území  púšte v Maroku   , venuje prehliadke aj niekoľko hodín.

Foto: autorka

 

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.