Vždy som bola presvedčená, že agát je najdôležitejší zdroj na výrobu slovenského kvalitného medu. Preto ma trochu prekvapila informácia, že na juhovýchodnom Slovensku bude víkend agátového vína.
V tufových pivniciach v Malom Horeši možno vnímať agátovú vôňu predsa aj trošku inak, vo víne. Produkcia agátového vína má už „dlhodobú“ tradíciu. Starosta Malého Horeša Csaba Furik hovorí o úspešnej prezentácii agátového vína formou degustácií v rámci Dňa otvorených pivníc. Pokiaľ v minulosti išlo o prezentáciu 10 – 15 druhov vín, v súčasnosti si možno vychutnať 40 druhov agátových vín. Spočiatku prichádzali na dni otvorených pivníc agátovej vône len turisti zo Slovenska a susedných krajín, počas desiateho ročníka našli toto podujatie aj návštevníci zo zámoria.
Uvidíme, čo ponúknu dni otvorených pivníc v Malom Horeši tento víkend. Tak ako po minulé roky podujatie bude nielen o ochutnávke vína, ale aj o miestnych vinárskych tradíciách, o technológii výroby vína, jeho uskladnení i predaji.
Samozrejme ide o víno z produkcie v období, kedy včielky opeľovali agát hojne. Uvidíme, čo sa udeje po tohtoročnej jari v situácii mimoriadneho úbytku včiel a mrazivých nocí.
Dúfajme, že bude dostatok medu a vína aj v budúcnosti. Ale to je už iná téma…….
Celá debata | RSS tejto debaty