Založ si blog

Na skok do Venezuely 2019

Možnosť využiť stop-over program a vystúpiť v Caracase bola lákavá. A tak sme ju využili. Medzinárodné letisko, ktoré v minulosti  bolo vždy plné cestujúcich, teraz pôsobilo priam pokojným dojmom malého počtu ľudí.  Letecké inky do tohto mesta nie sú prebookované  a obsadenosť  sedadiel v lietadle nie je vysoká.    V   pomalom  rade na vstupnú  kontrolu vítajú príchodivších ľudí nadrozmerné fotografie  Simóna Bolívara,  Huga Cháveza a Nicolása Madura.

Spojenie z letiska tak ako aj v iných mestách zabezpečujú taxíky (venezuelská napodobnenina svetových značiek on-line taxislužieb) a samozrejme klasický  shuttle bus. V meste je možné využiť dopravu metrom, ktorá je  momentálne  zadarmo.

Platby

Pôvodná mena „Bolivar“ je už len história spojená s turbulentným vývojom, resp. stagnáciou a pádom  ekonomiky. Nová mena  „Venezuelský Bolivar Fuerte (VEF)“ sa v hotovostnej papierovej forme veľmi nevyužíva, všetko je najvhodnejšie  platiť bezhotovostne platobnou kartou.  Zohnať „efectivo“ čiže hotovosť je problém a aj zbytočné. Zavedenie   novej meny,  je súčasťou procesov relatívne zastaviť predchádzajúcu hyperinfláciu. Bitcoin je jedna z možností, ako fungovať vo Venezuele, tak odporúčajú aj domáci.  Ceny  pre turistu nie sú najnižšie, jedlo v reštauráciách je porovnateľné s cenami u nás.

Bežný deň

Bežný deň v Caracase  závisí od toho, či bude alebo nebude demonštrácia. Pokiaľ nie je, tak ľudia si riešia svoje každodenné záležitosti. V súlade s ich mentalitou sledujú futbal,  posedia v kaviarni, či v reštaurácii. Ľudia samozrejme nie sú spokojní so súčasným stavom,  ale život sa nezastavil.  Veľa Venezuelčanov  ešte stále žije z peňazí, ktoré mali uložené na účtoch v zahraničí. Pokiaľ majú rodinných príslušníkov vonku, tak využívajú možnosť zásielky peňazí od nich zo zahraničia  do Venezuely.   Tak sa Venezuelčanom  darí ešte prežívať aj z peňazí, ktoré si v minulosti  našetrili v období konjunktúry alebo  ich dostali   ako podporu pri narodení dieťaťa, či iných štátnych podporných poplatkov v dobe vlády Huga Chaveza.   Približne 2 milióny obyvateľov tejto krajiny emigrovalo do susednej Kolumbie.  Ale to je už iná kapitola.

Prvý pohľad na námestia

Hneď prvý pohľad na námestia a budovy v meste ukazuje,  že investície nie sú. Výstavba  sa v podstate zastavila.  Štátne budovy sú ošetrené a udržiavané. Budovy,  v ktorých v minulosti sídlili  firmy,  v súčasnosti   dokumentujú prepad ekonomiky a chátrajú.  Výnimku tvoria komplexy administratívnych a logistických budov čínskych a ruských  korporácií. Už počas cesty do mesta upútali výrazné reklamy najznámejšej čínskej  firmy mobilných telefónov.

 

Turisti v Caracase

Caracas je pre turistu momentálne možno viac zaujímavý svojim súčasným životom. Ale aj turistické atrakcie  možno navštíviť.  Výlet lanovkou do malého mestečka Galipan na hore Avila v severnej časti Caracasu má niečo do seba.  Kto má rád serpentíny tak  cesta prenajatým autom  vytvorí  pekné výhľady  aj milý adrenalínový zážitok.

Prírodné krásy národných parkov a vodopádov v okruhu do 200 km od hlavného mesta ponúkajú  príležitosť, ktorú zahraniční turisti   v porovnaní s minulosťou nevyužívajú v takom rozsahu.  Národný park Morrcoy vzdialený asi dve hodiny jazdy z Caracasu je známy  vďaka svojim plážam s bielym pieskom, korálovým útesom a bohatému zastúpeniu vtáčej fauny.  Vzdialenejší národný park  Canaima je v zozname UNESCO.  Vodopád Anjelov je asi najznámejšia atrakcia v parku, ktorý pokračuje náhornou plošinou La Gran Sabana smerom až ku brazílskej hranici.

Reklama   odporúča dlhodobo známu, navštevovanú  La Isla Margarita, vzdialenú cca 90 minút letu z Caracasu. Tento karibský  ostrov je stále výkladnou skriňou cestovného ruchu Venezuely aj v súčasnosti.

foto: autorka

 

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.