Založ si blog

Cestovná agentúra v Nových Zámkoch zrejme podviedla zákazníkov

Leto je o dovolenke  vždy.  Pri nákupe zájazdu sa dostáva zákazník do kontaktu s cestovnou kanceláriou alebo cestovnou agentúrou.

Nevyhnutný úvod

Cestovná kancelária vytvára zájazd, je producentom zájazdu.  V súlade  s novou právnou úpravou  /x/  má tak ako v minulosti povinnosť  poistiť svoje zájazdy. Nový zákon vyžaduje od cestovnej kancelárie  ešte aj zvýšený rozsah  mimoriadne podrobných precíznych informácií, ktoré musí zákazník dostať  ešte pred podpisom zmluvy o zájazde v zákonom predpísanej forme.

V prípade, že zákazník kupuje zájazd od cestovnej agentúry,  tu ochrana nie je nastavená tak silno, lebo cestovná agentúra  skutočne poistená nie je. Dôvod ?  Zmluva o zájazde   je právnym vzťahom  zákazníka  s cestovnou kanceláriou, nie  s cestovnou agentúrou.  Cestovná agentúra je len obchodník, sprostredkovateľ  predaja. V prípade riadneho provízneho predaja cestovná agentúra pošle peniaze cestovnej kancelárii,  ktorá  potvrdí predaj zájazdu a rieši všetky  ďalšie procesy tak, aby cestovná agentúra mohla vyslať svojho zákazníka na zájazd.

Čo sa stalo v prípade  predaja zájazdov v cestovnej agentúre Globe Travel?

Cestovná agentúra Globe  Travel predávala zájazdy,  vybrala peniaze, ale ďalšie kroky neučinila, lebo peniaze od zákazníkov neposlala  producentovi  – cestovnej kancelárii. Čiže v cestovných kanceláriách zrejme vôbec nevedeli, že cestovná agentúra Global Travel predala ich zájazdy.

  1. Podľa verejne dostupných údajov z FINSTAT-u táto cestovná agentúra  vykázala v roku 2018 zisk 37 889 EUR,  aj zaplatila daň. ALE!!!!!!!  Ťahajú sa s ňou záväzky.  Celková zadĺženosť stúpla na 67%.  Tieto záväzky, čiže dlžoby dosahovali v r. 2018 sumu  121 295 EUR, z toho krátkodobé záväzky vo výške 93 031 EUR. Je zrejmé, že práve tieto krátkodobé záväzky musela cestovná agentúra  urýchlene v určitých termínoch splácať. Asi  splácala z peňazí, ktoré vybrala od zákazníkov za tzv.  objednané zájazdy.
  2. Cestovná agentúra sa /podľa obchodného registra/  od  októbra 2018 rozišla so svojim spoločníkom  tak zostala  stáť  len na jednej osobe.
  3. Cestovná agentúra Globe Travel z Nových Zámkov sa zachovala voči svojim zákazníkom  neférovo a špekulatívne predávala zájazdy, ktoré neobjednala  a nezaplatila cestovnej kancelárii  /producentovi zájazdu/.

Čo z toho vyplýva pre zákazníka, ktorý si kupuje zájazd od  obchodníka – cestovnej agentúry?

  1. Overiť si, či cestovná agentúra je oficiálny predajca – zoznam  „svojich“ obchodníkov, predajcov – cestovných agentúr zverejňuje každá cestovná kancelária vo svojom katalógu /elektronickom aj printovom/.
  2. Nakupovať radšej v cestovných agentúrach, ktoré sú členmi SACKA /Slovenská asociácia cestovných kancelárií a cestovných agentúr/, tu je vyššia pravdepodobnosť etického správania.
  3. V prípade neznámej cestovnej agentúry teba pozrieť bežne dostupné   údaje o finančnom hospodárení  cestovnej agentúry.

Osud zákazníkov  cestovnej agentúry Globe Travel?

Je mi ich ľúto, dôverovali   spoločnosti s ručením obmedzeným. V  zmysle  Obchodného zákonníka  cestovná agentúra – spoločnosť s ručením obmedzeným, ručí len výškou  vkladu,  to je  5000 EUR.  V prípade vyšších nárokov ako je vklad  tejto SRO,   zákazníkovi zostáva len vymáhanie súdnou cestou  od konateľa.

/x/ ZÁKON o zájazdoch, spojených službách cestovného ruchu, niektorých podmienkach podnikania v cestovnom ruchu a o zmene a doplnení niektorých zákonov č. 170/2018 Z.z.

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 07:57

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.