Tento víkend sa dovolenkári na chorvátskom ostrove Krk určite opäť zabavia na podujatí, ktoré má už svoju tradíciu päť storočí. V súčasnej podobe ide o tzv. „Krčský veľtrh“ , ktorý tak ako to v lete býva ponúka veľa zábavy a hlavne prehliadku lokálnych produktov od medu počnúc, olivového oleja, rôznych syrov až po špeciálne sušené bračové stehno spracované na jemnú šunku – pršut.
Čím je zaujímavé práve podujatie na Krku?
Pre našich turistov je asi najväčším lákadlom ukážka umenia ručného krájania pršutu . Je to pekné „divadlo“ zručnosti mäsiarov, ktoré každý rok je možné vidieť priamo v meste Krk na námestí Kamplin.
Nie je pršut ako pršut
Tí ktorí sa vyznajú v údenárskej výrobe, tak vedia oceniť aj kvalitu. V Chorvátsku sú známe tri druhy pršutu – dalmatínsky, istrijský a ten z Krku.
Dalmatínsky pršut sa suší dymom a celé bravčové stehno je pokryté kožou. Naopak istrijský pršut je bez kože a suší sa na vzduchu. Pršut na Krku je tiež sušený na vzduchu vďaka pôsobeniu známeho vetra „bura“, ktorý prichádza od mora. Morská soľ, korenie, rozmarín, to sú prísady, ktoré pridávajú chuť tejto mäsovej lahôdke. Proces sušenia a dozrievania sú vlastne dva rovnaké časové úseky z celej niekoľko mesačnej doby spracovania pršutu. Celkový čas totiž závisí od hmotnosti bravčového stehna. 1 kilo = 1 mesiac.
Dobrého je vždy málo
Pršut samozrejme chutí výborne servírovaný na drevenej doštičke s olivami, alebo ako malé občerstvenie vo forme tyčinky. Ale čo je dôležité, ten z Krku možno nájsť len na Krku. Priamo v predajni výrobne, alebo počas takýchto slávností, aká sa koná práve tento víkend na jadranskom ostrove Krk. Pršut z Krku do supermarketov nejde. Prečo? Dobrého je vždy málo.
Celá debata | RSS tejto debaty