Založ si blog

Bravčové stehno na Krku?

Tento víkend sa dovolenkári na chorvátskom ostrove Krk   určite opäť zabavia na podujatí, ktoré má už svoju tradíciu  päť storočí.  V súčasnej podobe  ide o tzv. „Krčský veľtrh“ , ktorý tak ako to v lete býva ponúka veľa zábavy a hlavne prehliadku lokálnych produktov od medu počnúc, olivového oleja, rôznych syrov až po špeciálne sušené bračové stehno spracované na jemnú šunku – pršut.

Čím je zaujímavé práve podujatie na Krku?

Pre našich turistov je asi najväčším lákadlom ukážka umenia ručného  krájania pršutu . Je to pekné „divadlo“ zručnosti mäsiarov, ktoré   každý rok  je možné   vidieť priamo v meste Krk na námestí Kamplin.

Nie je pršut ako pršut

Tí ktorí sa vyznajú v údenárskej výrobe, tak vedia oceniť aj kvalitu.  V Chorvátsku sú známe tri druhy pršutu – dalmatínsky, istrijský a ten z Krku.

Dalmatínsky pršut sa suší  dymom a celé bravčové stehno je pokryté kožou. Naopak istrijský pršut   je  bez kože a suší sa na vzduchu.  Pršut na Krku je tiež  sušený na vzduchu vďaka pôsobeniu známeho vetra „bura“,  ktorý prichádza od mora.  Morská soľ, korenie, rozmarín, to sú prísady, ktoré  pridávajú chuť  tejto mäsovej lahôdke.  Proces sušenia a dozrievania sú vlastne dva rovnaké  časové úseky z celej niekoľko  mesačnej   doby spracovania  pršutu.  Celkový čas totiž závisí od hmotnosti bravčového stehna. 1 kilo = 1 mesiac.

Dobrého je vždy málo 

Pršut samozrejme  chutí  výborne  servírovaný  na drevenej doštičke s olivami, alebo ako  malé občerstvenie vo forme tyčinky. Ale čo je dôležité,  ten z Krku možno  nájsť  len  na Krku. Priamo  v predajni výrobne, alebo počas takýchto slávností, aká sa koná práve tento víkend na  jadranskom ostrove Krk.  Pršut z Krku  do supermarketov nejde. Prečo?  Dobrého je vždy málo.

Foto: autorka

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

Každé desiate dieťa v USA žije s rodičom - alkoholikom

Našli fľašu alkoholu a s bratom sa napili. Záchranári ratovali 5-ročného chlapca v bezvedomí

03.05.2024 17:47

Dieťa z dôvodu intoxikácie previezla do Banskobystrickej nemocnice.

Vrbnica, Rómovia, policajný zásah

Zmier po takmer desaťročí. Obete policajnej akcie z Vrbnice sa dočkali odškodnenia

03.05.2024 17:36

Sťažnosť sa týkala policajnej akcie z 2. apríla 2015 v rómskej komunite vo Vrbnici.

požiar v Berlíne, IRIS-T, Nemecko, Diehl, hasiči

Rozsiahly požiar v Nemecku: horí výrobná hala firmy produkujúcej zbrane pre Ukrajinu

03.05.2024 15:49

Firma je súčasťou skupiny Diehl, do ktorej patrí aj výrobca systému protivzdušnej obrany Iris-T, ktorý Nemecko poskytlo Ruskom napadnutej Ukrajine.

minister obrany Robert Kalinak

Minister obrany Kaliňák poďakoval za príspevok Španielska do jednotky NATO na Slovensku

03.05.2024 15:23

Od júla bude na Slovensku pôsobiť do 780 španielskych vojakov aj s technikou.