Založ si blog

Školská lyžovačka

Začalo pršať. Počas 20 minútového  čakania na zastávke som chtiac nechtiac vypočula  rozhovor dvojice – mamy a dcéry.   Na zastávku prišli s dosť veľkým kufrom, taškou a batôžkom na chrbte.  Mamka sa starostlivo svojej dcéry pýtala, či má helmu a hlavne či nezabudla to alebo ono.

Pred lyžovačkou

Dcéra asi  siedmačka, ôsmačka, pekná štíhla.  Prvá veta ma nechtiac zaujala. Išlo o odpoveď na maminu otázku, či má drobné na toaletu. Dcéra odpovedala, citujem: „to nie je dôležité, aj keby som mala, ja za šť…..nie platiť nebudem, to pôjdem radšej za plot“.  Potom prišla reč na informácie o lyžovačke. Z rozhovoru vyplynulo, že mama toho vie asi viac ako dcéra.  Tá nevedela, ani len kam ide lyžovať a na všetky mamine otázky odpovedala záporne s poznámkou, že jej to učiteľ telocviku nepovedal.

Tiež poznamenala, že to bolo hrozné, lebo tento učiteľ nebol ochotný jej pred hodinou telocviku  povedať, čo budú na telocvikurobiť a tak sa nevedela rozhodnúť, či na telocvik zostane, alebo nie.  No a potom nasledovala priam katastrofa, lebo mala s ostatnými cvičiť   aj drepy aj kliky.  Otázok a problémov, ktoré mama chcela ešte rýchlo vyriešiť  na zastávke bolo viac. Keďže dcéra nebola „in“ ani v otázke prenájmu lyží a topánok, tak zavolali spolužiačke, ktorá všetky informácie ovládala.

Podľa rozhovoru som pochopila, že dievča ide na školskú lyžovačku.  Predpokladám, že škola ju organizovala aj s príspevkom zo štátneho rozpočtu s cieľom, aby sa všetky deti dostali na  zdravý vzduch a trocha si zašportovali.

Nechcem spomínať, ale predsa mi nedá.  Školské  lyžovačky som prežila tri, na základke, na strednej aj počas „výšky“.  Dodnes mám v pamäti tú zo strednej školy na Brnčalovej chate pri Zelenom plese.  Od septembra sme mali o hodinu telocviku viac, vždy ráno o 7.00.  Ako nám hovorila naša telocvikárka, aby sme mali kondičku. Fakt sme ju mali celkom dobrú, aj v nepríjemnom počasí sme výstup  s lyžami a vecami v batohu zvládli bez problémov.

Bude mať lyžovačka úspech?

Prečo píšem o školskej lyžovačke. Neriešim  otázku finančnej podpory lyžovačiek, dobre že existuje. Riešim otázku mentálnej  ochoty  niektorých detí športovať.  Dúfajme, že lyžovačka, ktorú od zajtrajšieho rána bude aj dievča zo zastávky prežívať, ju  poteší a možno aj  nadchne. Snáď nebude vnímať  pokyny  učiteľa telocviku naučiť sa prvé  „lyžiarske cviky  “  na svahu  ako  katastrofu.

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Na Slovensku od začiatku roka evidujú 390 prípadov čierneho kašľa

19.04.2024 12:21, aktualizované: 14:00

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.