Založ si blog

Hoteliéri adresujú vláde odporúčania

Hotely a gastro prevádzky prežívajú radosť aj žiaľ.  Zmiernenie reštrikcií a otvorenie prevádzok pre verejnosť  v záhradkách aj v interiéri  považujú za dobrý krok.  Je však otázka, či  podniky budú schopné  otvoriť a fungovať  v súčasných podnikateľských podmienkach.  Podľa vyjadrenia vzorky  122 podnikov až 70% hotelierov a majiteľov reštaurácií odhaduje, že neudrží podnikanie bez externej pomoci.

Prepúšťanie a  nezamestnanosť

Uvedené podniky avizujú, že 60% podnikov už prepúšťalo pracovníkov a 40% podnikov predpokladá, že bude musieť pristúpiť ku prepúšťaniu.  Podniky z hotelového a gastro priemyslu v SR nečerpali pomoc stanovenú vládou,  často nespĺňali nastavené kritériá alebo v prípade splnenia kritérií proces dohody s finančnou inštitúciou je veľmi zdĺhavý.

Bude dopyt po službách zo strany zahraničných alebo domácich hostí?

Podľa Mareka Harbuľáka, generálneho manažéra Asociácie hotelov a reštaurácií SR,   veľký problém spočíva v reálnom  dopyte zahraničných aj domácich hostí.  V minulých rokoch zahraniční hostia tvorili  v SR počas roka 40 percent tržieb a v mesiacoch letnej sezóny až 50%.

Možnosť čiastočne nahradiť zahraničný dopyt domácou klientelou je odôvodnený. Nezodpovedaná je otázka,    či bude možné problém obmedzeného  alebo dokonca zníženého  rozsahu  skutočnej spotreby (výdavkov, útraty) domáceho dopytu riešiť.   Ide hlavne o schopnosť slovenských občanov dovolenkovať v prípade straty zamestnania a zvyšovania nezamestnanosti v SR.   Hoteliéri predpokladajú pokles tržieb v tomto roku   v rozsahu 40 – 60%.

V roku 2020 sa  javí ako problém  aj schopnosť zamestnávateľov prispievať zamestnancom na rekreačné poukazy, ktoré v minulom roku boli úspešne využívané a priniesli podporu dovolenkujúcim slovenským občanom aj hotelom na území SR.   ( Pozn. autorky: v súlade so zákonom išlo by o sumu vo výške  55% z ceny pobytu v dĺžke minimálne 3 prenocovania v SR, maximálne 275 EUR/zamestnanec, ktorý pracuje riadnom pracovnom pomere minimálne 24 mesiacov v podniku s počtom 49 zamestnancov viac).

Ceny pre domáci – finančne oslabený-  dopyt môžu byť  náročné.   Úpravy alebo udržanie  cien však podľa menovanej asociácie prichádzajú do úvahy len v podmienkach zníženia dane z pridanej hodnoty v gastronomických službách. Sadzba tejto dane  je v SR jedna z najvyšších v rámci EU. (Pozn. autorky: dlhodobo opodstatnená požiadavka zníženia   DPH  je však v súčasnej situácii napätého rozpočtu diskutabilná) .

Pomalé a nedostatočné informácie spôsobujú neistotu

Neistota možnosti príjazdu zahraničných hostí (incoming)  na Slovensko vyvoláva veľké obavy všetkých pracovníkov v hotelových a gastronomických službách. Aktuálne a včasné informácie o postupe otvárania príjazdu zahraničnej klientely (incoming) do SR  nie sú dostatočné.  Problematický je aj  nedostatočný časový predstih informácií  o uvoľňovaní reštrikcií. Absencia týchto informácií obmedzuje  rozhodnutie zákazníka, ktorý napokon váha a  vyčkáva s  objednávkou  pobytu v hoteloch.  Ide o informácie o doplnkových  službách v hoteli, ktoré sú dôležité pre pobyt hosťa, nap. bazény a pod.

Odporúčania vláde  SR:

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska navrhuje  vláde

  • upraviť kritériá a predĺžiť účinnosť  pre produkt PODNIKATEĽ  2020 Slovenskej záručnej a rozvojovej banky  aj ďalšie nástroje pomoci pre podnikateľov s dôrazom umožniť  malým a stredným podnikateľom využiť kontokorentné  úvery, odklad úverov a pod.
  • Predĺžiť obdobie oslobodených odvodov sociálneho  poisteni
  • v roku  2020 preniesť  bremeno príspevku na rekreačné poukazy od zamestnávateľov na štátny rozpočet  v rozsahu  stanovenom
  • Znížiť  sadzbu na  gastronomické (stravovacie)  služby
  • Informácie o zmenách v reštriktívnych opatreniach   s korektným časovým predstihom

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

Francúzsko, NATO

Zahraniční vojaci na Ukrajine: zbytočná debata alebo snaha zneistiť Putina?

29.02.2024 03:00

Experti pre Pravdu vysvetlili, ako vnímajú slová francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o krajinách, ktoré by vraj boli ochotné poslať na Ukrajinu vojakov.

mestská polícia, Dudince

Najmenšie mesto na Slovensku žiada návrat policajtov. Primátor tvrdí, že bezpečnostná situácia sa „hrotila“

29.02.2024 00:00

Po viac ako štvrťstoročí sa najmenšie mesto na Slovensku vracia k zriadeniu mestskej polície.

interrupcia

Francúzski senátori podporili zakotvenie ústavného práva žien na interrupciu

28.02.2024 22:42

Právo na interrupciu vo Francúzsku stanovil zákon z roku 1975.

Peter Pellegrini

Pellegrini sa zhodol s Írmi, že je neprijateľné zrušiť v EÚ právo veta

28.02.2024 19:29

Pre Írsko je rovnako ako pre Slovensko neprijateľné, aby sa pri rozhodovaní v Európskej únii odoberalo členským krajinám právo veta.