Založ si blog

Dovolenka na Slovensku

Raz hore, raz dole

Áno tento pojem  je známy už veľa rokov  z tvorby českých umelcov Voskovca a Wericha. Dokonca aj v cestovnom ruchu to platí stopercentne.

Pred rokom  destinácie cestovného ruchu riešili otázku tzv. „overtourism“ , čiže cestovného ruchu, ktorý presahuje svoje limity návtevnosti.  V tomto prípade išlo nielen o problém udržateľnosti  z aspektu životného prostredia, ale aj o pokoj a kvalitu života miestneho obyvateľstva.

Prišla korona,  dostali sme sa do druhého extrému, cestovný ruch zamrzol.  Doteraz nie je isté, či cestovať  a kam cestovať.  Preto všetky marketingové aktivity smerovali na získanie domáceho návštevníka, turistu, ktorý má prežiť  pekné dovolenkové dni na Slovensku  a tiež  aby  aj utratil tak potrebné peniažky v podnikoch, ktoré ponúkajú svoje služby.  Túto stratégiu  sme zaujali na Slovensku a podobne konali aj v susedných krajinách.

 

U nás na Slovensku

Ubytovanie na Slovensku je  podporované tzv. rekračnými poukazmi, resp. príspevkom zo strany zamestnávateľa v systéme a v podmienkach, ktoré boli schválené v minulosti. Snaha presadiť podporu domácej dovolenky  pre všetkých zamestnancov zo štátneho rozpočtu  sa nevydarila. Príspevok na dovolenku   na Slovensku aj tento rok  získajú len zamestnanci z podnikov, ktoré majú 49 zamestnancov a viac.

 

Ponuka láka

Toto leto Východné Slovensko pozýva na návštevu  jaskýň  s dôrazom na svetový unikát Ochtínsku aragonitovú jaskyňu. Na Gemeri funguje letný vlak podobne ako na Záhorí  letný  Záhoráčik tak ako aj tzv. Korýtko do Korytnice,  úvražová železnička Vychylovka  a renovovaná úzkokoľajná železnička  na Orave.  Tokajské vinárske pivnice ponúkajú degustáciu, tiež  Trnava a Malokarpatská oblasť.  Košice naznačujú   zaujímavú zábavu v módnej tvorivej dielni, Banská  Štiavnica otvorila prvú časť „staronovej“ pláže na tajchu,  Liptov  ponúka   800 km cyklotrás.  Wellness a akvaparky  sa tiahnu  od Popradu cez Bešeňovú  až po Senec, Veľký Meder, či Dunajskú Stredu.   Kultúra  v mestách  ponúka dovolenkárom  v Trnave organové koncerty, v Bratislave letné Shakespearovské slávnosti  a možno turistov zaujmú už tradičné  Korunovačné slávnosti.    Bratislava začala intenzívne promovať  „72 hodín v Bratislave“.  To je len krátky výpočet ponuky.

Pretlak turistov v určitých lokalitách

Hory ,  vodné plochy  aj kúpaliská na Slovensku v týchto dňoch praskajú vo švíkoch.   Zverejnené fotografie a videá v médiách a na sociálnych sieťach  ukazujú rady  čakajúcich na  lanovky,  alebo   davy oddychujúcich  v určitých lokalitách   pri vode.

Ceny?  

Tatry v médiách presviedčajú, že nie sú drahé. Ceny v bufetoch  za nealko 3 Eur a obyčajný lángoš  5 EUR však  predsa  len smerujú do „ vysokohorského levelu“.  V Bratislavskej tichej uličke neďaleko centra ponúkajú  najmenšie plechovkové nápoje za 3-násobnú cenu z veľkoobchodu bez možnosti nápoja v inom balení.  Vybrané hotely sa rozhodli pre marketingovú akciu 2+1.  Je potešiteľné,  že aj konkurenčné hotely začali spolupracovať.  Výborný nápad týmto spôsobom osloviť domácu klientelu.  Je však otázka, do akej miery  sú ceny týchto hotelov  akceptovateľné pre  slovenskú rodinu v počte 4 osôb. Takže ceny niekde primerané, niekde  predsa len vyššie.

 Dokedy? Bude to stačiť?

Táto otázka určite trápi všetkých, ktorí organizujú cestovný ruch alebo núkajú svoje  služby .   2 týždne, alebo jeden mesiac nenahradia   obdobie totálnej uzávery od marca 2020.  Treba však pamätať aj na druhú stranu mince momentálneho záujmu.  Nezvládnutý krátkodobý pretlak návštevníkov   v určitých lokalitách vytvára nespokojnosť na strane dovolenkárov.  Všetci si želajú čo najdlhšiu dovolenkovú sezónu a jej pokračovanie aj v jesenných mesiacoch.   Naplní sa?   To je otázka….

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.