Založ si blog

Prvé pocity z cestovania

Včera som sa neubránila spomienke  na detstvo, kedy sme s rodičmi cestovali  vlakom na dovolenku do vytúženej bývalej Juhoslávie do Splitu.

Cestovanie na začiatku sezóny 2021

Cca o 4. Hodine ráno  vlakový rozhlas upozorňuje na  hraničnú kontrolu dokladov.   Maďarská strana si načíta cestovné doklady a chorvátski  príslušníci polície   ich opäť  vizuálne prekontrolujú. Pokiaľ si cestujúci splnil všetky ohlasovacie povinnosti  pred nástupom do vlaku a v časovom predstihu pred  vstupom na chorvátske územie, tak kontrola prebieha rýchlo a bez problémov. To znamená povinnosť, vyplniť online vstupný formulár do Chorvátska na www.entercroatia.mup.cr.   Pri vypisovaní tohto dokumentu je potrebné mať  k dispozícii elektronickú formu certifikátu o teste, alebo o očkovaní – v anglickom jazyku.  Spomínané certifikáty  si systém vyžaduje a po vložení ho automaticky prenáša do evidencie  pre potreby vstupu do Chorvátska.  Železničná spoločnosť  však  cestujúceho žiada vyplniť  ešte jeden formulár, ktorý je jednoduchší, ale tiež potrebný  v zmysle požiadavky   pre  vstup do krajiny.

Cestovanie vlakom

Možnosť  cestovať  v lehátkovom  vagóne prežila do súčasnosti a je zaujímavá nielen z dôvodu prepravy do dovolenkového cieľa. Úsmevný je pohľad, ako v prvých chvíľach pobytu v kupé,   každý oblieka pripravenú  bielučkú posteľnú bielizeň na vankúš a deku.  Momentálne  si cestujúci pochvaľujú  perfektný servis. Čistota  má  byť samozrejmosť.  Mám na mysli   hlavne  jedlo.  Už  netreba doma v predstihu vysmážať  rezne, ani nabaliť do batožiny  klobásy. Kontinentálne raňajky (káva, čaj,  kroasanka) je v cene cestovného lístka.   Počas dňa  pozorujem cestujúcich, ktorí už išli naisto, vedeli že si objednajú suši.   Teplé aj studené  kvalitné jedlá  za prijateľné ceny  tvoria pridanú hodnotu,  ktorá  spríjemní hodiny cestovania vo vlaku typickej žltej farby.  Ten  vychádza z Prahy cez Bratislavu a na území Chorvátska sa  rozčlení do dvoch smerov, jeden   do  Rijeky, kde  možno využiť autobusové prípoje do Kvarnerskej oblasti, alebo na severne položenú Istriu. Druhý  variant smeruje  do  Splitu, ktorý je východiskom pre celú Dalmáciu.

 

Najdlhšie 1500 km dlhé železničné spojenie v Európe  bez prestupu  sa končí  po cca 15 hodinovej ceste  do Splitu  bez stresov a v pohodlí.

Dnešný Split

Slnečný Split je pripravený na turistov. Mesto si  užíva  otvorené reštaurácie,  prvý deň  v tomto roku do 23. hodiny.  Plné uličky a námestia  v Diokleciánovom paláci,  zmes domácich aj turistov. Všetci  sa prechádzajú, alebo si užívajú príjemné chvíle na  nábreží. Kaviarne, reštaurácie s výhľadom na prístav, aj  nová časť nábrežia s pohľadom na zakotvené luxusné jachty. „Riva“ ponúka koncerty, alebo len tak možnosť  neformálne si zatancovať.  Vrava, úsmev, očakávanie letnej sezóny. To je dnešný Split.

Foto: autorka

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.