Založ si blog

Klis znamená aj tajomnú krajinu Stredozemie

Krátky výlet  zo Splitu do Klisu  je príjemný, nevyžaduje si dlhý presun, do cieľa je možné dostať sa po diaľnici  za 15 – 20 minút.

Prečo Klis?

História – možno

Áno, je to pevnosť  ktorá   sa  majestátne  týči  na skalnatom brale. Možno ju vidieť  už  v predstihu,  počas jazdy  na diaľnici z východného aj severného smeru. Pamiatka, ktorá má svoju históriu viacerých období, spojených s funkciou obytného hradu, sídla vlády a nakoniec obrannej pevnosti.  Týmto účelom vlastníci vždy podriaďovali aktuálnu prestavbu.

Pečať  pôvodných stredovekých staviteľov , neskôr Benátčanov v 17. storočí či  Rakúšanov v 19. storočí je zmiešaná  v rôznych prvkoch  viacerých  prestavieb troch vstupných brán.   Majitelia prebudovali aj svätostánky. Na mieste starokatolíckeho kostolíka, neskôr v  16. storočí Osmani  postavili mešitu s malým minaretom  a po ich porážke ju v r. 1648 Benátčania  opäť prestavali  a posvätili sv. Vidovi.  Nad vchodom do kostola je latinský názov z r. 1743  (čo zbožnosť buduje, to zbožnosť aj zachová).

Súčasná necitlivá inštalácia  zariadení informačných technológií asi nepotrebuje žiaden komentár.

Expozícia v rekonštruovaných priestoroch zaujme aj menej pozorného návštevníka. Videoprojekcia na obrazovkách upúta v každej miestnosti. Malé tablety pri exponátoch  poskytnú nielen základný komentár, ale aj možnosť preklikov na ďalšie informácie.

Bojové umenia – asi hej

Na ukážky bojových umení z histórie hradov a zámkov sme zvyknutí aj u nás. Na Klise sú však spojené s konkrétnymi bojovníkmi Uskokmi. (Uskoci – prebehlíci, kresťania, ktorí utekali z Bosnianského územia pred  Osmanmi)  Tí v čase   bojov s Osmanmi  dokonca prijali čestný kódex “Uskok”, ktorý zdôrazňoval obranu kresťanských dejín, starostlivosť o ranených alebo zabitých spolubojovníkov aj ich rodiny a zákaz obchodu s poddanými Osmanskej brány.   V roku 1537 v Klise nevydržali nápor Osmanov, ale Uskoci ďalších 100 rokov ešte pôsobili v oblasti Senj,  kde stale zohrávali významnú úlohu vo vzťahoch medzi Osmanskou ríšou, Benátskou republikou a Habsburgskou monarchiou. Uskoci žijú v legendách, zvyklostiach, tradíciách aj  piesňach dodnes. Na pevnosti Klis “posúvajú” svoje tradičné bojové umenie aj návštevníkom, ktorí si môžu vyskúšať lukostreľbu z rôznych typov lukov.

Pán prsteňov – určite áno

Kniha, neskôr  animované filmy  a v r. 2001  filmová trilógia sa stali už klasikou.  Viacero sekvencií  tohto filmu nakrútili  práve na hrade Klis. Z tohto dôvodu boli dokonca určité časti hradieb aj pristavené, aby vyhovovali potrebám filmu.   Kto film pozná,  zaspomína na postavu hobbita Froda Bublika a  na  krajinu  Stredozem. Samozrejme prekrásny výhľad na okolité skalnaté kopce, či južne položené Jadranské more s pobrežným mestom Split vo  filme nie sú.  Anglická,  slovenská ba ani chorvátska wikipédia sa o filmovaní na pevnosti Klis  nezmieňuje, ale na Klise to tvrdia celkom presvedčivo.

Foto: autorka

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.