Založ si blog

Keď bude pekne

Dni pred Veľkou nocou boli krásne.   Hneď na začiatku cesty smerom na Železnú studničku v Bratislave je pod Červeným mostom priestor pod názvom  Partizánska lúka.  Vidno, že sa mestská časť postarala  o preliezačky a  zariadenia na cvičenie. Bufety fungovali, dokonca aj zmrzlina. Príjemné bolo sledovať detský štebot a radosť rodičov.

Amfiteáter na Partizánskej lúke

Kúsok ďalej je  oplotený priestor s oznamom, že sa tu buduje environmentálne priateľský bufet. Plot je umiestnený  cca na 1/3  asfaltovej kruhovej plochy bývalého amfiteátra.  Stupňovité  hľadisko ešte existuje, ale je v zúboženom stave,  rozpadáva sa.

Amfiteátre v Bratislave sú už len spomienka

Začala som počítať. Amfiteáter  v areáli Bratislavského hradu, ktorý mal kapacitu 7000 divákov neobnovili, na jeho mieste je umelo vytvorená nová Hradná  záhrada. Amfiteáter na Devíne s prekrásnu panorámou na sútok Dunaja a Moravy síce fungoval za tvrdej totality aspoň raz do roka, kedy bolo treba priepustku na vstup do „prihraničnej obce Devín“.  Amfiteáter na Devíne,  mal v časoch jeho funkčnosti (1959, 1960) údajne kapacitu niekoľko desiatok tisíc divákov, niektoré zdroje uvádzajú počet 100 tisíc. V súčasnosti je hľadisko zarastené, rozbité. Budova s javiskom   je v takom dezolátnom  stave,  že ju prikryjú veľkoplošnou plachtou, aby  nebolo vidno túto hanbu z lodí na Dunaji. Amfiteáter na Búdkovej ceste s kapacitou 6650 miest na sedenie a 3000 miest na státie vyhorel, tiež už  neexistuje.

Súčasné  amfiteátre

Podľa dostupných informácií, v Bratislave ponúka  príležitosť   príjemného kultúrneho predstavenia či iného podujatia   v tzv.  „open-air“  podmienkach len   rekonštruovaný amfiteáter  v Sade Janka Kráľa,  ďalej  amfiteáter   v Rači (850 miest na sedenie a 300 na státie),  amfiteátre na Kuchajde  a pri Štrkoveckom jazere. Všetky majú skôr komornejší charakter,  štandard vybavenia je rôzny.

Čo z toho vyplýva:

Mladí ľudia nevedia o čom píšem, ale pravda je, že všetky menované  amfiteátre existovali,  tisícky návštevníkov si užívali kultúrne podujatia. Bol to štandardný „letný priestor“.   Hlavné mesto SR Bratislava má v súčasnosti len spomínané 4 milé ale malé amfiteátre. Provizórne  postavené pódium  (po novom už len stage)   počas Bratislavského kultúrneho leta nie je rovnocenná náhrada.

Malý dodatok

Ďalší príbeh je  o budovách.  Bratislava prišla v minulosti o priestory Parku kultúry a oddychu na nábreží Dunaja,  Bratislava nezachránila  Istropolis a je otázka, či sa bude vedieť postarať o dožívajúce kultúrne domy v Ružinove, v Ovsišti alebo v Dúbravke.

Očakávané  kongresové a kultúrne centrum  bez  sľúbených 60 miliónov zo štátneho rozpočtu asi tak rýchlo nebude a  je otázka koľko  bytov, kancelárií  a obchodov dostane v tejto stavbe prednosť na úkor plochy určenej na kultúrne účely.

 

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.