Založ si blog

Dobrá správa

Slovensko zaznamenalo úspech  v medzinárodnom  vyhodnotení udržateľnosti cestovného ruchu pod názvom „Sustainable travel index“. Ide o vyhodnotenie indexu udržateľnosti v cestovaní, ktoré   za rok 2021  výskumníci realizovali v 99 krajinách sveta. Najnovšie výsledky prezentovala Caroline Bremmer  na on-line diskusii ITB Berlin  11. marca 2022.  zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=yXBq8TXDO4c

Najdôležitejšie  informácie zo správy

spočívajú v konštatovaní,  že udržateľné cestovanie má mimoriadny význam aj v postpandemickom období; spotrebitelia v cestovnom ruchu vnímajú značku ako významný  činiteľ pri rozhodovaní o tom kam budú cestovať a ktoré služby budú využívať; udržateľné cestovanie však nie je adekvátne proklamovanému odhodlaniu konať s cieľom udržateľnosti.

Potvrdzuje sa, že  ničivé dopady pandémie na cestovný ruch zmenili myslenie ľudí,  ktoré smeruje ku kvalite a nie kvantite, pričom predpokladom kvality je  do ponuky „vkladať hodnotu “ udržateľnosti. Významné je zistenie  o súčasnom dopyte vo svete. 60 %   spotrebiteľov v cestovnom ruchu chce mať počas každodenného života pozitívny vplyv na svoje životné prostredie.

V dôsledku kolapsu cestovného ruchu sa destinácie  preorientovali na ponuku pre domáci cestovný ruch. Najlepšie výsledky dosahovali Island, Austrália, Nórsko ktoré vytvárajú vysokú pridanú hodnotu pre miestne obyvateľstvo.

Európska zelená dohoda prináša ovocie. Dokumentuje to  20 európskych krajín, ktoré sú v top rebríčku indexu udržateľného cestovania. Ďalší rok si svoju prvú pozíciu udržiava Švédsko, ktoré  rozvíja eko-štýlovú ponuku  zážitkov v podmienkach udržateľného cestovného ruchu.

Spracované podľa: https://www.euromonitor.com/events/tourism-2030-and-beyond-new-normal-or-total-transformation

Potreba štandardných geopolitických a ekonomických podmienok

Optimistické a čiastočne diskutabilné  sú tvrdenia, že „počas pandémie sa do popredia dostali pozitívne sociálne vplyvy cestovného ruchu, ktoré sú životne dôležité pre pracovné miesta, rovnosť, vzdelanie a odstránenie chudoby.“  Snaha podnikov prechádzať na tvorbu pozitívnych vplyvov cestovného ruchu je podľa môjho názoru podmienená oživením cestovného ruchu v štandardných geopolitických a ekonomických podmienkach.

Podobne možno  vnímať aj problém palív v leteckej doprave, ktorá v zmysle záverov  „ nespĺňa parametre Parížskej dohody. Nádeje sa upínajú na budúci pokrok v oblasti biopalív, hybridných elektrických lietadiel a lietadiel poháňaných vodíkom, aby sa splnili priemyselne regulované ciele CORSIA.“ Tieto závery sú pravdivé, avšak je otázka časového horizontu, kedy bude reálne naplniť ciele  programu CORSIA.

Slovensko a rebríček  indexu udržateľného cestovania

Údaje 56  ukazovateľov (indikátorov)  v rámci 7 pilierov udržateľnosti tvoria základ pre každoročné vyhodnotenie indexu udržateľnosti v cestovnom ruchu.   V roku 2021 bola dôležitosť jednotlivých pilierov nastavená  do  20% podielov (udržateľný dopyt, udržateľná doprava a udržateľné ubytovanie)  a   10% podielov ( environmentálna, spoločenská-sociálna , ekonomická udržateľnosť  a riziká). V každom pilieri je vyhodnotenie poradia top 10 krajín  a vyhodnotenie odkiaľ cestovatelia prichádzajú (zdrojové trhy).

Slovensko sa v roku 2021 dostalo na druhú priečku  hneď za Švédskom, ktoré svoje vedúce postavenie malo aj v roku 2020. Slovensko si polepšilo v porovnaní s r. 2020, kedy zaujalo 6. miesto.  Škoda, že Caroline Bremmer nevenovala Slovensku viac pozornosti,  v prezentácii  sa upriamila na Estónsko, ktoré  zaujalo 5. miesto.

Rečníčka upozornila aj na nový model udržateľnosti v cestovnom ruchu, ktorý sa osvedčil na Novom Zélande. Tento sa orientuje na oživenie, regeneráciu cestovného ruchu  s cieľom bezpečného, bezproblémového a udržateľného cestovania. Dlhodobo je vysoko efektívny prístup Mozambiku, ktorý je na vrchole environmentálneho piliera. Je to výsledok transformácie cestovného ruchu, ktorú Mozambik postupne rozvíja už viac ako, 20 rokov.

Záverom:

Správa, že Slovensko je úspešné z aspektu ponuky udržateľného cestovného ruchu je dobrá, potešila. Teraz je však otázka,  či išlo skutočne o pozitívne kroky všetkých aktérov v cestovnom ruchu na Slovensku, alebo je to aj výsledok znížených výkonov cestovného ruchu, kedy sa  automaticky  prejavuje aj zníženie negatívnych dopadov.  Dúfam, že   príslušné ministerstvá budú  predmetný dokument analyzovať. 

Foto: printscreen autorka

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo mláďa medveďa hnedého

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.