Založ si blog

Problém hotelov nie je len COVID

Situácia v hoteloch  sa nezlepšuje

To je vyjadrenie Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. Na základe ich vlastného prieskumu konštatujú, že  aj napriek otvoreniu hotelov v závere decembra 2021 a otvoreniu reštaurácií začiatkom januára 2022, sa situácia v gastro sektore a hotelierstve zásadne nezlepšila. Práve naopak. Viac ako 40% opýtaných prevádzok aj po uvoľnení opatrení a otvorení muselo svoje prevádzky znova zatvoriť. „Hlavným dôvodom zatvárania prevádzok je pokles dopytu a chýbajúci hostia“.

Až tri štvrtiny opýtaných manažérov prevádzok uviedlo, že v januári 2022 zaznamenali pokles tržieb o viac ako 40% v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2019. V mesiaci január dosiahlo 60% hotelov a penziónov vyťaženosť svojich kapacít do 20%. Len necelých 12% hotelov a penziónov malo obsadenosť vyššiu ako 40%, čo predstavuje úroveň, pri ktorej tržby zvyčajne pokryjú náklady.

Hlavné dôvody poklesu v r. 2022

uvádzajú prevádzkovatelia meniace sa opatrenia, predovšetkým podmienky pre vstup hostí do prevádzok zariadení (51% prevádzkovateľov). Iba 12% z nich vidí ako hlavnú príčinu poklesu obavu hostí z možného nakazenia sa ochorením COVID- 19.

Poznámka autorky – ďalší problém

Uvedené údaje prezentujú názory hotelov z pohľadu ich  doterajších ekonomických výsledkov.    Znižovanie dopytu hostí však možno očakávať aj v ďalších mesiacoch. Raketové zvyšovanie cien základných potravín a energií predstavuje pre obyvateľov Slovenska ďalší životný problém. Z uvedených dôvodov sa dostáva do popredia nielen ekonomická situácia hotelov ale aj ekonomická situácia obyvateľov Slovenska. Pokiaľ  na Slovensku nebudú prijaté systémové opatrenia, sociálne nožnice sa budú výrazne otvárať a je otázka, kto si bude môcť dovoliť bývať v hoteli, ísť do reštaurácie, alebo s rodinou prežiť dovolenkový víkend.

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"