Založ si blog

Malta medzinárodná

Cestovala som narýchlo,  neveľmi som sa pripravovala na Maltu. Možno aj preto som si neuvedomila, že hneď po  príchode budem potrebovať do nabíjačky  cestovný adaptér. V hoteli mi recepčná s úsmevom dala vybrať, ktorý typ je najvhodnejší pre môj kábel.   Na  Malte  stále  cítiť  alebo vidieť zrkadlo anglického vplyvu z minulosti. Jazdí sa vľavo a na rozdiel od  Londýna,  v hlavnom meste Valetta  na prechodoch nie sú šípky, kam treba pozerať.   Veľké nebezpečenstvo však asi nehrozí,  jazdí sa dosť pomaly.  Rýchlosť sa výrazne znižuje  v čase presunu ľudí  doobeda do hlavného mesta a poobede z mesta.  Takže kto chce ísť rýchlo,  v takejto situácii sa spolieha radšej  na svoje nohy.  Telefónny búdky ,  historické  poštové schránky a   „double decker „vyhliadkové autobusy  len potvrdzujú moje pocity.  Angličtina je  popri maltštine rovnocenný úradný jazyk.   Takže angličtina  je výhodná nielen pre turistov, ale aj pre mladých ľudí, ktorí prichádzajú z rôznych končín Európy, Ázie, či Afriky za prácou, alebo novým životom.

Výučba angličtiny je na Malte aj veľmi dobrý biznis, ktorý pomáha riešiť  obsadenosť hotelov mimo sezóny  na dlhšie pobyty.  Veľa Slovákov si výučbu angličtiny na Malte ako  jazykový pobyt   vyskúšalo tiež. Veď  tieto možnosti ponúkajú viaceré špecializované agentúry  aj   u nás. Treba povedať, že angličtinu sa učia  hneď aj tí, ktorí prichádzajú za prácou a nie sú ešte jazykovo zdatní.

Cudzinci na Malte

Takže rad radom. Chyžný v hoteli bol z Malajzie,  predavačka suvenírov bola Ruska, servírka v Maltézskej reštaurácii bola Kolumbijka,   manažér reštaurácie mal za manželku Slovenku.  Umelec, ktorý predával svoje perokresby je zo Srbska a perfektne vyškolená celá skupina čašníkov, ktorá obsluhovali  počas rautu mali na svojich menovkách:  Milan, Dragan, Zlatko atď.  Štatistiky hovoria, že v 3   lokalitách  žije viac ako 20% cudzincov, v  4 lokalitách viac ako 15% a v 13 lokalitách viac ako 5% cudzincov. Z celkového počtu 68 miest a obcí  (lokalít) je to skoro tretina územia.

Výstavba  myslí na búducnosť?

Keď som odchádzala z autobusovej stanice v Bratislave, spočítala som 17 žeriavov. Keď som prišla do zálivu San Julian na Malte, bolo ich tam  tiež dosť , minimálne  8. Takže investície   na Malte fungujú. Stavia sa hlavne v oblasti hotelierstva a  rezidenčných bytov.  Nápisy na stavbách hovoria: Dom sa nepostaví za 1 deň. K tomu je dopísané „stihneme to do sezóny“.  Malťania radi bývajú vo svojom.  70% domácich –  nielen vo vidieckych lokalitách ale aj v meste si radšej zaplatia  za vlastné bývanie. Rekonštrukcie a prístavby  pôvodných hotelových budov a prehustená výstavba nových moderných komplexov určite zvýši kapacitu.  Či to bude prepojené aj s udržateľným rozvojom ukáže čas.

Pokiaľ vo vnútrozemí  ostrova majú dopravnú infraštruktúru vyriešenú, najfrekventovanejšie úseky pozdĺž morského pobrežia zažívajú každodenné trápenie.  Ani mestská doprava, ktorá  má  svoje linky rozvetvené po celom ostrove nie je schopná zabrániť dopravným kolapsom.  Bude zaujímavé,  ako si domáci poradia s týmito dopravnými stavbami.

Cestovný ruch a turisti

Kto prichádza  na Maltu? Podľa vyjadrenia premiéra Joszefa Muscata a ministra cestovného ruchu na Malte Konrada Mizziho, turisti z Veľkej Británie  majú dlhoročnú tradíciu cestovať na Maltu. Domáci hostitelia dúfajú, že Brexit nebude prekážkou  a Briti budú cestovať naďalej.    Na Malte sa dobre cítia turisti z USA, Španielska, Talianska, Francúzska, Nemecka.  Američania vyhodnotili Maltu ako jednu z 10 top svetových destinácií.  Športovci zo Slovenska aj z Česka  využívajú Maltu mimo sezóny na tréningové pobyty.

Malta sa pripravila na nové trhy , t.j. turistov na z Izraela, Írska, Ruska, Poľska ale aj na tzv. „middle-class“  turistov z Činy a Indie.  Letisko na Malte  zvládlo minulý rok 7 miliónov cestujúcich (pre porovnanie Bratislava 2 milióny).   Predstavitelia Malty sa pochválili s navýšením 61 nových  letov, ktoré zabezpečuje  nízkonákladová letecká spoločnosť. Malta bude mať nové spojenie  s novými destináciami v Európe vrátane priameho letu z Bratislavy.

Čísla  sú vysoké.    Všetci  zodpovední za cestovný ruch hovoria o udržateľnom šetrnom rozvoji. Zdôrazňujú snahu zvyšovať  počet prenocovaní hlavne v nízkej sezóne.  Možno sa im to podarí pri náraste návštevnosti  čínskych turistov.  Tiež si veľa sľubujú od už spomínaných  nových liniek na Maltu. To je však už otázka  iných spotrebných zvyklostí, iných nárokov aj iných výdavkov týchto turistov.

Malta je nielen o kúpaní 

Čo som stihla pozrieť počas   1 voľného  dňa? Samozrejme expresným tempom   historické centrum Valetty.

Valetta  je zapísaná do  zoznamu svetového kultúrneho dedičstva.  Určite právom. Nielen z dôvodu histórie, ktorá siaha do 16. Storočia rytierov sv. Jána,  tzv. Maltézskych rytierov. Aj preto, že mesto je stále živé.  Keďže turisti sú  tu aj v zimných mesiacoch, reštaurácie na hlavnej ulici Republiky i v ďalších uličkách  nehovoria o  ziskoch, ale prežijú aj zimu.  Podobne aj všetky  možné a nemožné predajničky suvenírov,  či    prevozníci na lodičkách, ktoré skrátia cestu do jednotlivých častí  časti historického mesta.

Celé historické mesto je o poznaní pamiatok. Prehliadka asi najvýraznejšej a najvýznamnejšej pamiatky, t.j.  barokovej katedrály sv. Jána , kde sa nachádza najväčšoa maľba  na Malte –  Štastie  Jána Krstiteľa, či  budova  95 metrov dlhého hlavného paláca Veľmajstrov, ktorý je v súčasnosti sídlom parlamentu a prezidentky stoja za to.   Návšteva historickej Valetty je  aj o   príjemnej atmosfére v meste, kde minulosť prináša poučenie a nové  poznanie  kultúrnych vplyvov.

 

Čo by som chcela zažiť na Malte??

Samozrejme vykúpať sa v mori.  Najkrajšie pláže a hotelové rezorty sú   mimo hlavného mesta, tie sú  situované  na severe ostrova. A ešte jedna možnosť, síce nie na kúpanie, ale na spoznanie tradícií, toho nie veľmi turistického, ale možno zaujímavejšieho života. Tradičnej výroby panenského olivového oleja,  mandľového likéra, či prípravy špeciálnych koláčikov. Všetka produkcia viniča, zeleniny, ovocia, ale aj chovu oviec či ošípaných je sústredená práve na ostrove Gozo. Plavba  trajektom  na Gozo trvá necelú polhodinku  a podobne plavba lodičkami na Comino. Kto chce, môže v prípade vhodných poveternostných podmienok využiť aj let vrtuľníkom.  Určite sa oplatí  uvidieť  oveľa viac zelene,  pobrežie ošľahané vetrom a prívalmi morských vĺn.

Takže Malta dovidenia.

 

 

 

foto: autorka

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.