Založ si blog

Skauting je nielen o prírode

Generácia 30+ prežívala virtuálne dobrodružstvá  prostredníctvom knižiek  českého autora Jaroslava Foglara. Myslela som si, že to bola určitá forma  prezentácie skautingu. Dnes som sa v istej relácii dozvedela, že to nebol skauting a že išlo o “plochých” hrdinov, ktorí všetko robili dobre a nemali žiadne negatíva.

Vedela som, že česká hudobná skupina Rangers sa musela premenovať a prijala názov Plavci. Vnímala som to v súvislosti so zákazom používať anglické názvy. Až neskôr som pochopila, že problematický názov bol spojený s vekovou kategóriou  skautov, ktorá  dodnes používa pomenovanie  rangerky a rangeri.

Nepasujem sa za odborníka na skauting.  Marek Steininger a Tomáš Vovsík hovoria  o svojej budúcej komiksovej knihe  „Skauting neglorifikujeme. I skautovi se může stát, že selže,“. Takže uvídíme, čo sa dozvieme o skautingu z tejto produkcie.

 

Prečo píšem o skautingu?

Je fakt, že  počas socialistického Československa bol skauting zakázaný.  V tomto roku ide o 30. výročie existencie obnoveného skautingu  na Slovensku aj v Česku. Pôvodný skauting však datuje svoje 100. Výročie existencie. Prvé zviditeľnenie novodobého skautingu priniesla aktivita Betlehemské svetlo a jeho roznášanie. Tento rok slovenskí skauti  odpália svetielko vo viedenskom kostole. 21. Decembra bude Betlehemské svetlo putovať do všetkých kútov Slovenska a 22. Decembra na  Lomnický štít.   

 

Skauting  po novembri 1989

Formálny vývoj znamenal etablovanie nástupníckych organizácií pôvodného Zväzu skautov republiky Československej Junák na Slovenský skauting a český Junák.  Na Slovensku skauting podporujú neziskové, mimovládne organizácie, ktoré sú  v zmysle zákona registrované na MV SR. Slovenský skauting je členom medzinárodných a svetových skautských organizácií.

Väčšina registrovaných skautských organizácií  sa orientuje na aktivity spojené s prírodou, dnes by sme múdro povedali, že sú environmentálne priateľskí a podporujú udržateľnosť.  Mimoriadne významný  je aj  vplyv na osobnostný rozvoj.

 

Cestovanie skautov a ochrana spotrebiteľa

Cestovanie  skautov po Slovensku (medzinárodné skautské tábory)  alebo cestovanie do zahraničia na tzv. zbory je lákavé. Stimuluje základné idey spoznávať nových ľudí a nové krajiny.  Súčasná právna úprava v SR umožňuje neziskovým organizáciám organizovať takéto  cestovateľské aktivity.  Je však pravda, že v prípade chyby organizátora alebo nesprávneho hospodárenia organizátora účastníci (cestovatelia) nie sú chránení. V zmysle zákona 170/2018 Z.z. o niektorých podmienkach podnikania cestovných kancelárií a cestovných agentúr…  je ochrana účastníkov cestovného ruchu  zabezpečená len prostredníctvom cestovných kancelárií, ktoré musia mať  svoje zájazdy poistené pre prípad úpadku. Ďalšou  alternatívou je  ešte  individuálny nákup  tzv. spojených služieb,  pri ktorých je tiež „spotrebiteľ, cestovateľ“ chránený.

 

Celosvetový charakter  skautského hnutia

Podľa dostupných údajov je vo  väčšine krajín sveta cca 40 miliónov skautov.  Stále však v štátoch   totalitných  režimov nie je možné rozvíjať aktivity skautingu.  Skauting,  pôvodne vzniknuvší  v Anglicku  výrazne zdôrazňoval  kresťanské hodnoty. V súčasnom skautingu vo svete  už podmienka skautingu byť kresťanom nie je. Skauting sa vo svete  otvára aj  ľuďom s iným náboženským presvedčením.

Ľ.Nov.

 

Poznámka: vekové kategórie a aktivity skautov

Popri zábave a zážitkoch je skauting oveľa viac ako krúžok, kde sme sa naučili ako opiecť špekáčik a viazať uzly……... (www.delfiny.sk)

Predškoláci fungujú s rodičmi a len ojedinele sa  stretávajú pod vedením školenej dospelej osoby. Pre vĺčatá a včielky  (7-10 rokov) je dôležitá dobrá nálada, priateľstvá a získavanie  nových zručností  pomocou hier, výletov a táborov. Detská podstata je podporovaná využitím rozprávkových príbehov. Objavovanie nových území, ale aj nových priateľstiev, životných výziev a hodnôt patrí skautkám a skautom (10- 14 rokov) . Rangeri a rangerky už pomáhajú mladším členom na ich skautskej ceste a sústreďujú sa tiež na vlastný život a osobný rast.  (15 – 18 rokov). Pre roverov je typické putovanie, cestovanie a hľadanie nových ciest životom. Rozprávky vymenia   reálne príbehy a život (19 – 24 rokov).  Dospelí skauti a skautky pôsobia často v pozícii  dobrovoľníkov (25 rokov a viac). Podľa https://www.skauting.sk

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.