Založ si blog

Čo určite chýbalo v programovom vyhlásení vlády pre cestovný ruch

Programové vyhlásenie vlády sa abstrahovalo od súčasnej zdravotnej krízy.   Pritom je jasné, že  zdravotná  kríza nie je otázkou marca a apríla 2020. Jej dôsledky budú vo všetkých ekonomických aj spoločenských a sociálnych činnostiach doznievať  určité obdobie.

Cestovanie, pohyb

Základným predpokladom cestovného ruchu je  pohyb, mobilita. Veď preto je aj názov cestovný ruch. Aký cieľ má  vláda   v otázke uvoľnenia  cestovania  v cezhraničnom rozmere a neskôr v zahraničnej dimenzii nie je žiadnym spôsobom naznačené.  Neuvádza  predpokladané možnosti  medzištátnych bilaterálnych dohôd,  očakávania či postupy  v rámci krajín EU, resp. Schengenského priestoru.

Nábeh do normálneho života

Cestovný ruch má inter-disciplinárny charakter. Ide nielen o hotely, reštaurácie, cestovné kancelárie, turistické informačné centrá.  Ide aj o kúpeľné a liečebné podniky, športové strediská a zariadenia,  služby dopavy,  široké spektrum poskytovateľov osobných služieb atď.  Programové vyhlásenie neuvádza aký postup plánuje vláda z hľadiska prechodu od krízového režimu, ktorý v počiatočných mesiacoch zdravotnej krízy  znamená nulové služby,  ďalej cez obmedzený rozsah poskytovania služieb až ku nábehu normálneho ekonomického a spoločenského  života.

Prepojenie lokálnych producentov s odbytom v cestovnom ruchu

Programové vyhlásenie  spomína rozvoj domáceho cestovného ruchu a zdôrazňuje možnosti ponuky regionálnych produktov. Tieto požiadavky  sú  známe.   Už dávno sa hovorí o potrebe zreťazenia poľnohospodárskej  produkcie, potravinárskych a remeselných výrobkov i   lokálnych služieb smerom do cestovného ruchu.    Predpokladané tézy   systémového  prístupu ku  zdokonaleniu   podmienok podnikateľského prostredia týchto  lokálnych producentov  ( vo veľkom rozsahu malých a stredných podnikateľov) vláda  neuviedla.

Programové vyhlásenie a  aktuálne problémy spoločnosti

Cestovný ruch bol prakticky úplne zmrazený. Len niekoľko vybraných uvedených príkladov dokumentuje,  že určité vyjadrenie východísk a predpokladaných postupov  vlády by určite posilnilo prepojenie programu s aktuálnymi problémami celej spoločnosti.  Veď ide aj  o prvý rok fungovania vlády, ktorý  z programového vyhlásenia nie je jasný.

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

Bohuš Garbár

Vyzvedačstvo pre Rusko a branie úplatkov. Súd poslal Garbára do väzenia, nezaplatil totiž pokutu

29.04.2024 13:22

Garbár podľa polície zbieral informácie pre príslušníkov ruskej vojenskej rozviedky GRU od apríla 2021.

Komunisti oslávili 1. máj

V prípade minuloročného zjazdu KSS polícia zastavila trestné stíhanie

29.04.2024 13:15

Na zjazde mali byť vystavené nielen tradičné komunistické symboly, ale aj portrét Stalina.

Blinken

Blinken žiada vyššiu súčinnosť v oblasti obrany s krajinami Perzského zálivu

29.04.2024 13:10

Blinken chce svoju cestu po krajinách Blízkeho východu využiť aj na to, aby v tejto záležitosti vyvinul tlak na vedúcich predstaviteľov Izraela.