Založ si blog

Na dovolenku po železnici pozýva Chorvátsko aj Slovensko

Do Chorvátska priamo bez presadania

Železničná doprava  je opäť zaujímavá pre cestovný ruch. Chorvátsko sa snaží prilákať turistov a vychádza v ústrety aj zahraničným dopravcom, aby turistov doviezli.  Od 17.07. má premávať vlaková doprava priamo z Bratislavy do chorvátskej Rijeky.  Tam organizovaná doprava nekončí, cestujúci môžu presadnúť na autobusové prípoje. Tie už v rámci  balíčkovej ceny  zavezú dovolenkárov do prímorských stredísk   na Istrii v Pule, Umagu, či Gradaca. Do oblasti Dalmácie   budú smerovať organizované  prípojové autobusy do Vodíc aj Splitu.  Už  tento týždeň   odchádza skupina  novinárov, ktorí  si ako prví cestovatelia overia, ako to všetko funguje.  Tak už len dobré  podmienky  bez pandémie, naďalej otvorené hranice.  „Plavi Jadran“  snáď bude opäť aj  toto leto pre našich turistov slovenské more.

Ako po železnici na Slovensku?

Železničná doprava začína vychádzať v  ústrety cestovnému ruchu aj na Slovensku. Od 04.07. budú premávať sezónne vlaky na niekoľkých,  možno povedať až tematických trasách ku atraktivitám na západnom, strednom aj východnom Slovensku. Vlaky budú smerovať  na zaujímavé cieľové miesta hradov (Plavecké  podhradie, Spišský hrad, Ľubovniansky hrad), zámkov (Betliar, Krásna hôrka), jaskýň (Dobšinská ľadová jaskyňa) , krasových útvarov  a národných parkov (Slovenský kras, Muránska planina, Slovenský raj) aj do miest, ktoré sú zaujímavé  svojou históriou, tradíciami i súčasnou kultúrou (Košice, Prešov, Banská Bystrica, Zvolen, Banská Štiavnica). V podmienkach bežných taríf cestovných lístkov aj s možnosťou zliav pre vybrané segmenty cestujúcich možno slovenským dovolenkárov oslovia trasy:        BRATISLAVA – PLAVECKÉ PODHRADIE; KOŠICE – ROŽŇAVA – PLEŠIVEC – PREŠOV – SABINOV – STARÁ ĽUBOVŇA,; BANSKÁ BYSTRICA – MLYNKY,  PREŠOV – MARGECANY – BANSKÁ BYSTRICA;  ZVOLEN – BANSKÁ ŠTIAVNICA ,  SPIŠSKÁ NOVÁ VES – SPIŠSKÉ PODHRADIE. Dúfajme  že  kvalita služieb aj rozumné ceny prispejú k naplneniu  myšlienky  „Dovolenka na Slovensku  je dobrý nápad“.

 

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.