Založ si blog

Kvalifikovaní pracovníci odchádzajú z cestovného ruchu do zahraničia, kde je predpoklad stability

 

Zväz cestovného ruchu informuje, čo bude nové v cestovnom ruchu na Slovensku  ….. Napriek snahe podnikateľského sektora  vidí veľký otáznik. Prečo?

  1. Informácie

Tie sa menia zo dňa na deň a často sú úplne protichodné. Kto je zodpovedný? Médiá? Čiastočne. Treba však upresniť. Médiá  prezentujú to, čo im zdroje ponúkajú. Takže je otázka, či zdroje informácií majú záujem o stabilitu cestovného ruchu, alebo sa rozhodli  pre iné ciele.   Zmätočné informácie  získavajú obyvatelia Slovenska, nejasné informácie smerujú ku podnikateľom a nepresné a často žiadne informácie  sa (ne) dostávajú na   potenciálne trhy v zahraničí.

Susedné krajiny  aj  tradičné  ciele  letných dovolenkárov  bojujú  o slovenského dovolenkára. Prezentujú a veľmi podrobne,  rôznymi formami, informujú o zdravotných podmienkach pre potenciálnych návštevníkov.  Slovensko  o zahraničného turistu nejaví  intenzívny  záujem.

  1. Opatrenia, formálne procesy.

Niekedy dobre myslené, ale s opačným účinkom. Dva príklady.

Kúpele: Podľa MUDr.  Janky Zálešákovej, predsedníčky z Asociácie Slovenských kúpeľov.  postcovidové lôžka v kúpeľoch sú nevyužité. Dôvod? Byrokratický systém celého procesu vybavovania  tak unaví záujemcu, že buď  stratí trpezlivosť a prestane sa trápiť s touto možnosťou,  alebo radšej príde do kúpeľov ako samoplatca.  Podľa údajov o  obsadenosti postcovidových lôžok sa zmysel postcovidových pobytov stráca.  Ľudí  na postcovidových lôžkach v jednotlivých kúpeľoch   v tomto pred-dovolenkovom čase možno spočítať na jednej v lepších prípadoch na dvoch rukách.

Klasické kúpeľné pobyty  už minulý rok menili svoj charakter aj dĺžku  Je predpoklad, že zahraniční hostia do kúpeľov tento rok asi neprídu a nie je  jasné, do akej miery  budú Slováci  mať záujem liečiť  sa  v období mimo letnej špičky sezóny.

Aquaparky, kúpaliská, plavárne. V  prvých dňoch uvoľnenia bolo možné pustiť do bazénov 6 osôb. Mgr. Gabriel Somogyi, predseda Slovenskej asociácie Aquaparkov, kúpalísk a plavární konštatoval, že v podmienkach  nevyhnutného počtu pracovníkov (napr. v celom komplexe 50 pracovníkov) išlo o totálne nerentabilné, ekonomicky stratové  dni.  Ostatný týždeň a posledný víkend   v čase čiastočného uvoľnenia  si tieto podniky  pochvaľujú návštevnosť. Nedá sa však  ani odhadnúť, koľko týchto dní bude. Podniky aquaparkov, kúpalísk a plavární   dúfajú, že pôjde aspoň o taký počet dní ako minulý rok.

  1. Podnikanie v cestovnom ruchu.

Vláda a zodpovedné ministerstvo za cestovný ruch sa snažilo vysporiadať s podporou  v rámci  1. etapy formátu  schémy „de minimis“. (poznámka autorky –  možná podpora v kumulovanej sume všetkých typov podpory zamestnanci, prenájom a pod.  celkom do 200 tisíc EUR).  Z hľadiska porovnania so zahraničím je to však veľmi nízka podpora a prichádza pomaly.  Tzv.  veľká  schéma  podpory, 2. etapa, ešte stále nie je  uvedená do života.

  1. Odchod kvalifikovanej pracovnej sily

Viacero podnikov, ktoré poskytujú služby cestovného ruchu  sa snažilo zamestnanosť udržať,  hlavne kvalifikovanú  pracovnú silu.  V podnikoch, kde to nebolo možné, prepustení pracovníci odišli a  často sa  umiestnili v  zahraničí.  Tam, kde je relatívna istota  aspoň letnej sezóny. Sú však prípady, že prepustení kvalifikovaní  pracovníci prechádzajú   do úplne iných sektorov.   Možno sa pýtať, aká kvalita  nás čaká v cestovnom ruchu  a nehovoriac o strate vyškoleného personálu, ktorého vzdelávanie  má tiež svoju hodnotu. Vynaložené náklady  takto strácame my všetci.

  1. Finančná politika

V zmysle vládneho programu  bolo  zníženie DPH pre služby v CR  aktuálne.  Aj v katastrofálnych podmienkach, ktoré stravovacie prevádzkové jednotky v minulom roku mali, tieto podniky boli schopné sa preorientovať.  Otvorili výdajné okienka, organizovali  donášku do domu,  menili a inovovali svoje “menu”, aby vyhovovali  “novému”  spôsobu stravovania.  Čiže podnikatelia sa snažili o maximálne výkony. Nad očakávanie prekvapivý výsledok,.  Zvýšený objem výberu  DPH do štátnej pokladnice.  Mgr. Harbuľák, prezident Zväzu cestovného ruchu verí, že sa podarí  presvedčiť  rozhodujúcich činovníkov daňového systému, aby pristúpili ku procesu  zníženia sadzby DPH.  Alebo sa  ministerstvo financií len potešilo  zvýšenému príjmu do štátnej pokladnice?

Poznámka

Teplo je, leto dúfajme, že  bude pokračovať a dovolenková sezóna tiež. V cestovnom ruchu na Slovensku toho treba riešiť skutočne veľa. Žiadna uhorková sezóna pre kompetentné  ministerstvá asi  nebude.  Treba však urýchlene konať, aby pre cestovný ruch na Slovensku už nebolo neskoro……

 

 

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.