Založ si blog

Opýtajte sa ministra

Snažím sa pozorne sledovať verejne dostupnú diskusiu s ministrom dopravy a výstavby SR Andrejom Doležalom “Opýtajte sa ministra”.  Minister v rozhovore vždy  tak trochu presviedča alebo vysvetľuje svojmu pýtajúcemu sa spoločníkovi, čím dáva verejnosti najavo, čo chce vlastne povedať. Bolo tmu tak aj v ostatnom vysielaní 05.08.2021.  Popri základných témach dopravy  a 3. etape schémy podpory pre cestovný ruch sa vyjadril aj k problému, na ktorý bolo už načim upozorniť.

Minister správne zdôraznil, že cestovný ruch nie je len o dvoch mesiacoch hlavnej sezóny a obsadených Tatrách na prelome júla a augusta. Úspech cestovného ruchu závisí od návštevnosti a útraty návštevníkov počas celého roka. Čiže áno,  treba s ministrom súhlasiť, „off-sezóna“  je veľký  problém.  Dosiahnuť, aby cestovný ruch fungoval aj mimo sezónu a aby turisti  cestovali je veľmi ťažká úloha. A to ešte neriešime prekvapivé neočakávané pandemické opatrenia.

Tu však vznikajú   otázky.  Ktorých turistov mal minister na mysli?

Domácich návštevníkov?

Ak áno,  je veľmi diskutabilné, či Slováci budú mať čas a peniaze cestovať po Slovensku na jeseň, či začiatkom zimy.  Ak deti budú chodiť do školy (všetci si to želáme) tak zostávajú na dovolenkové cestovanie len  mladí a seniori a dúfajme záujemcovia o kúpele a wellness.  V prípade mladých ľudí bude mimoriadne významný fakt,  ako sa bude vyvíjať zamestnanosť, životná  úroveň, príjmy….. V prípade seniorov ekonomické podmienky na jednej strane a ceny na strane druhej určujú ich možnosti tiež.

 

Zahraničných návštevníkov?

Aj v podmienkach ponuky pre zahraničných návštevníkov  určujú možnosti cestovného ruchu  vyhlásené  opatrenia. Áno, zahraničný návštevník  väčšinou utratí viac, čiže príjmy v cestovnom ruchu by boli vyššie. Mám na mysli nielen dovolenkového turistu,  ale aj biznis klienta, ktorý by prišiel  na tzv. MICE mítingy, motivačné a vzdelávacie cesty, kongresy, konferencie, workshopy  a ďalšie podujatia vrátane výstav a veľtrhov.

Čitatelia asi budú so mnou súhlasiť, že v prípade zahraničnej klientely je potrebné  myslieť na ich príchod už vopred.  Naši susedia v Rakúsku, Maďarsku či Českej republike  intenzívne  komunikujú s potenciálnymi trhmi. Myslia nielen na jeseň tohto roku. Už v súčasnosti prezentujú možnosti návštevy a podujatí  v roku 2022.

 

Slovensko a Slovakia Travel

V apríli 2021 bola po dlhej absencii opätovne vytvorená celoslovenská inštitúcia Slovakia Travel, ktorá má pracovať so zahraničnými trhmi. Na web ministerstva sa táto inštitúcia prezentuje https://slovakia.travel/ pod heslom Spoznaj Slovensko zblízka.

Pre biznis (domácu aj zahraničnú)  klientelu  poskytuje  prehľad podnikateľských subjektov, ktoré tvoria ponuku.l

http://www.slovakconvention.sk/partners.html

Má aj podstránku  o podujatiach. Tu  by každý očakával aspoň jednu vetu a kratučkú zmienku,  či sa Slovakia Travel bude zaoberať týmito otázkami a či uvažuje o podujatiach na Slovensku vo vhodných zdravotných podmienkach aspoň v budúcom roku.  Posledná zmienka je na web z júna 2019, takže nie je jasné, či ide len o minulosť a akosi pozabudli zrušiť tento fail.  http://www.slovakconvention.sk/events.html

Slovakia Travel v minulom týždni oznámila  svoju aktivitu – dve kampane pre domáci cestovný ruch.  Milé, prekvapivé. Len je otázka, či to má byť predmet ich činnosti.  V rámci domáceho cestovného ruchu sú zriadené a fungujú oblastné a krajské organizácie cestovného ruchu, ktoré pracujú celú dobu, doteraz často aj suplovali celoštátnu marketingovú organizáciu.

Slovakia Travel možno funguje, pracuje, organizuje, len nevieme o tom. 

Určite by aj odborná verejnosť ocenila,  ak by pán minister  zaujal stanovisko a vysvetlil čo je obsahom činnosti, aké sú plány, prípadne aké aktivity táto inštitúcia rozbehla.

 

 

 

 

 

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.