Založ si blog

Využije Slovensko možnosť prezentovať cestovný ruch na EXPO v Dubaji?

Včera začala svetová výstava EXPO 2020 v Dubaji,  na ktorej 192 vystavovateľov bude  pol roka (do 31. marca 2022)   prezentovať  verejnosti svoje expozície.  Momentálne je v Dubaji veľmi teplo,  horúčavy dosahujú cca 40 º C a návštevníci sú hlavne domáci.  Očakáva sa, že približne od novembra prídu do Dubaja na EXPO  v prevažnej miere  zahraniční návštevníci. Treba povedať, že EXPO je aj veľmi významná príležitosť pre prezentáciu ponuky cestovného ruchu danej krajiny.

Ministerstvo hospodárstva SR na svojej web stránke https://www.mhsr.sk/expo/aktualne-informacie zdôrazňuje,  že ide o prvú  svetovú výstavu v regióne Blízkeho Východu, Afriky a Ázie a zároveň prvú v arabskom svete.  Hlavnú tému výstavy  „Spájanie myšlienok, vytváranie budúcnosti“ („Connecting Minds, Creating the Future“)  podporujú  tri subtémy „Príležitosť“, „Mobilita“ a „Udržateľnosť“.  Ministerstvo informuje, že Slovenská republika sa bude prezentovať na Expo  v Dubaji v rámci tematickej zóny „Mobilita“.

 

„Mobilita“  – priam ušitá téma aj pre cestovný ruch

Aké máme informácie o prezentácii cestovného ruchu v slovenskom pavilóne,  ktorý má byť otvorený  v priebehu konania výstavy?  Hľadala som, pátrala som, ale zatiaľ Slovakia  Travel,  marketingová inštitúcia, ktorá bola v apríli 2021  zriadená v kompetencii Ministerstva dopravy a výstavby SR  zverejnila len základnú myšlienku. Slovensko bude prezentovať kúpeľníctvo.  Konkrétne informácie Travel Slovakia zatiaľ nemedializuje, žiaden koncept príspevku cestovného ruchu do slovenského pavilónu nie je verejnosti známy.

 

Čo naši západní susedia z Českej republiky?

Podľa dnešných informácií  českej marketingovej agentúry pre cestovný ruch Czech tourism, táto krajina v svojom  pavilóne, ktorý bol včera v deň otvorenia  svetovej výstavy sprístupnený,  prezentuje  tri české destinácie cestovného ruchu, ktoré majú osloviť návštevníka.

Kúpele „Mariánske Lázně“  Česi virtuálne prezentujú  aj hravým spôsobom. Návštevník má možnosť naplniť si bazén, zjesť oplátky. „Prachovské  skály“  svojou prezentáciou stimulujú filatelistov. Tretia destinácia  „Južná Morava“ ponúka virtuálnu ochutnávku  hrozna vypestovaného v juhomoravských vinohradoch a dokonca  návštevníci  majú možnosť virtuálne tancovať  s tanečnicou v Kyjovskom kroji.

 

Slovakia Travel

Slovakia Travel možno  pripravuje v súvislosti s témou „ Kúpeľníctvo“   niečo úžasné, čo poteší celý svet.   Dúfajme, že pôjde o príjemné prekvapenie. Predsa je však hrozba,     aby     Slovakia  Travel nezaspala ako tá zakliata princezná hlbokým spánkom. V konkurencii 129 krajín   aj téma kúpeľníctva si  bude vyžadovať  výnimočné, nadčasové, zaujímavé, progresívne prvky výstavníctva a  marketingovej komunikácie s návštevníkmi. Tak aby   pred Slovenským pavilónom boli zástupy návštevníkov, chtivých  dozvedieť sa všetko o slovenských kúpeľoch.   Video, fotografie, cimbalová muzika  a bryndzové halušky  asi nepostačia…….

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.