Situácia v hoteloch sa nezlepšuje
To je vyjadrenie Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. Na základe ich vlastného prieskumu konštatujú, že aj napriek otvoreniu hotelov v závere decembra 2021 a otvoreniu reštaurácií začiatkom januára 2022, sa situácia v gastro sektore a hotelierstve zásadne nezlepšila. Práve naopak. Viac ako 40% opýtaných prevádzok aj po uvoľnení opatrení a otvorení muselo svoje prevádzky znova zatvoriť. „Hlavným dôvodom zatvárania prevádzok je pokles dopytu a chýbajúci hostia“.
Až tri štvrtiny opýtaných manažérov prevádzok uviedlo, že v januári 2022 zaznamenali pokles tržieb o viac ako 40% v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2019. V mesiaci január dosiahlo 60% hotelov a penziónov vyťaženosť svojich kapacít do 20%. Len necelých 12% hotelov a penziónov malo obsadenosť vyššiu ako 40%, čo predstavuje úroveň, pri ktorej tržby zvyčajne pokryjú náklady.
Hlavné dôvody poklesu v r. 2022
uvádzajú prevádzkovatelia meniace sa opatrenia, predovšetkým podmienky pre vstup hostí do prevádzok zariadení (51% prevádzkovateľov). Iba 12% z nich vidí ako hlavnú príčinu poklesu obavu hostí z možného nakazenia sa ochorením COVID- 19.
Poznámka autorky – ďalší problém
Uvedené údaje prezentujú názory hotelov z pohľadu ich doterajších ekonomických výsledkov. Znižovanie dopytu hostí však možno očakávať aj v ďalších mesiacoch. Raketové zvyšovanie cien základných potravín a energií predstavuje pre obyvateľov Slovenska ďalší životný problém. Z uvedených dôvodov sa dostáva do popredia nielen ekonomická situácia hotelov ale aj ekonomická situácia obyvateľov Slovenska. Pokiaľ na Slovensku nebudú prijaté systémové opatrenia, sociálne nožnice sa budú výrazne otvárať a je otázka, kto si bude môcť dovoliť bývať v hoteli, ísť do reštaurácie, alebo s rodinou prežiť dovolenkový víkend.
Celá debata | RSS tejto debaty