Založ si blog

V Prahe aj v Budapešti to išlo v Bratislave nie

Veľké budovy alebo komplexy  určené pre kultúru a  vedomosti   sú  možno v našom ponímaní megalománske, zbytočné, málo efektívne. Stačí si zájsť ku susedom a tam vnímajú tieto budovy predsa len inak.

Praha

Kongresové centrum Praha je dominantou mesta. Pôvodná budova („Palác kultury“  postavený v r. 1981) bola rekonštruovaná a rozšírená   v rokoch 1998 – 2000.  Pražania nezmenili  kultúrny a kongresový  účel budovy  a architektonicky zachovali aj nádherný výhľad na panorámu mesta. Novú možnosť kongresového centra využil Medzinárodný menový fond aj Svetová banka na zasadnutia v r. 2020. Pražské kongresové centrum sa zaradilo  medzi významné európske kongresové centrá. Kapacita priestorov umožňuje organizovať kongresy pre 9300 účastníkov vo viac ako 50-tich sálach rôznych veľkostí. Najväčšia kongresová sála pojme   2 764 účastníkov.

https://www.prague.eu/cs/objekt/mista/26/kongresove-centrum-praha

Program dokumentuje  obsadenosť priestorov aj keď v marci tohto roka   prevádzkovatelia budovy pomohli  preklenúť problémy s ubytovaním ukrajinských utečencov a zrušili pripravený významný medzinárodný kongres. Efektívnosť tohto komplexu predurčujú kongresové podujatia, ktoré  sa  prelínajú s kultúrnymi predstaveniami a výstavami.  Prezenčnú návštevu  možno kombinovať s hybridnými alebo virtuálnymi podujatiami.  Podľa programu bude ešte 28.06. medzinárodný kongres, aj keď kongresy sú bežné hlavne mimo letného obdobia.

 

Budapešť

Müpa v Budapešti spája rôzne odvetvia umenia: priestor pre klasickú, súčasnú, ľahkú, jazz a world music, operu, nový cirkus, tanec. , literatúru a film. Budovu postavili v r. 2005 s cieľom poskytovať kvalitné kultúrne podujatia širokému a veľmi rôznorodému publiku vyššie uvedených žánrov. Základnou úlohou inštitúcie – pri rešpektovaní maďarských a európskych umeleckých tradícií – je prezentovať a sprístupňovať nové smery a trendy, vytvárať zážitok na vysokej úrovni, prijateľný pre labužníkov aj širokú verejnosť.  Mladých oslovujú kultúrne  podujatia majú  ktoré majú inovatívny kreatívny interaktívny  charakter. Najnovšie technológie v tejto budove garantujú záujem umelcov z celého sveta vystúpiť na pódiách Müpa-y

Budova  získala „FIABCI Prix d’Excellence 2006“, Oscara v architektúre a realitnom developmente, v takzvanej „špecializovanej“ kategórii, ktorá zahŕňa stavby, s ponukou služieb pre širokú verejnosť, verejné  aj vzdelávacie inštitúcie, knižnice, letiská a pod. Diváci privítali tento kultúrny komplex, udelením  Ceny divákov FIABCI.

https://www.mupa.hu/rolunk/a-mupa

 

 

Bratislava

Kompozícia komplexu Istropolis (Domu odborov, átriového domu techniky, výskumného ústavu s labratóriami, technickou knižnicou pre verejnosť,  kongresovou sálou s kapacitou 1280 miest a ďalšími troma sálami, výstavnými priestormi a gastro prevádzkami)  bola základom pre vybudovanie priestorovo minimalizovaného  areálu na mieste centrálneho trhoviska (1981).  Pokiaľ prvých dvadsať rokov išlo o funkčný objekt, v novom miléniu objekt živoril bez záujmu vtedajšieho vlastníka.  V r. 2017  rozhodla mestská časť Nové mesto o predaji do vlastníctva developera, V priebehu rokov 2018 a 2019 prebehla urbanisticko-architektonická súťaž.

Podľa medializovaných informácií a finálneho návrhu z roku 2020 vyplývalo, že pôvodne avizovaná prestavba areálu Domu odborov Istropolis na polyfunkčné komerčno-spoločenské centrum s bývaním, kanceláriami, obchodmi, hotelom a kultúrnou sálou  nebude prestavbou, ale totálnou demoláciou pôvodnej budovy. Čiže ide o výstavbu nového komplexu. Demolácia už pokračuje, populistické tvrdenia o využití  malého množstva mramoru pre konkrétne škôlky, alebo školy  len zastierajú fakt demolácie.

Argumentácia a plány   developera

Podľa vyjadrenia developera:   „Istropolis sa ukázal ako neekonomický a neschopný transformácie na súčasné požiadavky a podmienky“   sa  rozhodol Istropolis odstrániť a nahradiť novými budovami.

https://www.yimba.sk/novy-istropolis/immocap-ma-buracie-povolenie-na-istropolis-prve-prace-sa-maju-spustit-uz-v-najblizsich-dnoch

Dodnes nie je verejnosti  jasné, čo sa postaví, do akej miery bude nový komplex  plniť funkciu kultúrneho a vedomostného centra pre verejnosť.  Podľa návrhu developera z roku 2020 pôjde o náhradu Istropolisu  „mestotvornou zástavbou centralitného charakteru“. Už z tejto charakteristiky je zrejmé, že kultúra a verejné záujmy obyvateľov mesta nebudú na prvom mieste. Namiesto pôvodného kongresovo-administratívneho komplexu tu chce totiž vybudovať intenzívnu mestskú štruktúru s kanceláriami, bývaním, službami, kultúrou a verejnými priestormi.

https://www.yimba.sk/novy-istropolis/immocap-ma-buracie-povolenie-na-istropolis-prve-prace-sa-maju-spustit-uz-v-najblizsich-dnoch

 

Keď rozhoduje samospráva o predaji majetku

V Bratislave to nie je nový jav, čo samospráva predáva budovy, ktoré slúžili kultúre a verejnosti. Činovníci predávajú možno aj bez znalosti a istoty, aká náhrada bude v budúcnosti. V Bratislave to dokumentujú to skúsenosti s Parkom  kultúry a oddychu bez náhrady, teraz Istropolis. Príkladom je aj objekt iného charakteru –  prestavba resp.  výstavba novej autobusovej stanice, ktorá nemá ani len poriadne zázemie čakární. Maximálna plocha je venovaná obchodom.

 

Samospráva Nové Mesto  rozhodlo,  developer využíva chyby samosprávy pri predaji a koná komerčne

Ide o prejav   minimálneho záujmu samosprávy  v procese predaja dosiahnuť záväzok developera vhodný pre mesto a jeho obyvateľov.  Možno predpokladať, že aj v prípade Istropolisu pôjde v prvom rade o výstavbu bytových a kancelárskych priestorov a samozrejme  shopping centra.  O kultúrnych, prípadne kongresových priestoroch  sa síce verbálne hovorí, ale žiadne čísla a konkretizácia týchto priestorov nie sú  verejnosti známe.  Dokumentujú to aj čísla, ktoré prezentuje developer na svojich stránkach:

počet bytov a apartmánov 262

plošná výmera kancelárií 33.000

výmera retailu (obchodná sieť) 10.000

parkovacie miesta: (podzemné, nadzemné) 1.700

https://www.yimba.sk/novy-istropolis

Kultúrne priestory ??????

Klubové priestory ??????

Kongresové priestory ??????

 

 

 

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Eurovoľby / Štrasburg / Európsky parlamentu /

Prieskum: Vo voľbách do europarlamentu by uspeli najviac PS, Smer a Hlas

23.04.2024 18:46

Do Európskeho parlamentu by sa nedostali SNS, Slovensko, Za ľudí ani Demokrati.