Založ si blog

V čom je lepšia Malta ako Slovensko?

Malta prežíva v týchto dňoch už top  sezónu. Hotely sú plné, ulice žijú ešte aj po polnoci, disco-kluby sú nabité.   Pravdu povediac,  Malta je ostrovom prázdnin, dovoleniek, alebo víkendov hlavne pre mladých.  Tomu sa už v minulosti prispôsobila ponuka a tento segment ľudí sa na Malte skutočne cíti dobre.

Malta pre mladých

Angličtinové kurzy  majú  tradíciu,  Malťania si zabezpečovali návštevnosť ostrova aj mimo sezóny už pred covidom.  Tento rok  pokračujú úspešne  v kurzoch, aj keď už začala typická letná turistická sezóna. Viac ako desať rokov spoznávali  Maltu „ angličtiny chtiví hostia“, ktorí absolvovali  jazykové kurzy a pritom si užívali more, spoznali kultúrne dedičstvo i špecifiká mediteránskej a maltskej kultúry. Táto tradičná ponuka stále funguje.  Vzdelávacie centrá sú otvorené do polnoci, aby boli k dispozícii  pre záujemcov, ktorí sa rozhodli práve teraz.  Momentálne Malta chystá ďalší vzdelávací produkt spojený s cestovným ruchom.  Pripravuje sa  rozbehnúť  európske vysokoškolské vzdelávanie pre potreby manažmentu v cestovnom ruchu.

Miestne obyvateľstvo je rôznorodé, angličtina je základný dorozumievací aj úradný jazyk popri domácej maltštine. .  165 kilometrovú  „blízkosť“  talianskej Sicíie  po mori, alebo letecky  už roky  využívajú taliansky hovoriaci návštevníci. Na letisku možno vidieť  vysokú frekvenciu príletov z ďalších európskych destinácií vrátane Britských ostrovov. Slováci vďaka tohtoročnému priamemu leteckému spojeniu  využívajú  možnosti tohto ostrova tiež.

Diskutabilná udržateľnosť ???

Malta tvrdí, že je environmentálne priateľská. Je to asi uhol pohľadu.  Mohutná výstavba  výškových betónových hotelov  tomu veľmi nenasvedčuje. Možno pôjde o energetické stavby… , ktoré vytvoria prvú, druhú, tretiu líniu betónovej džungle hotelov   na pobreží.

V každom prípade  pohyb enormne zvýšeného počtu ľudí bude na ostrove ešte pomalší ako v súčasnosti. Aj keď treba priznať, že sieť verejnej dopravy na malom území ostrova Malta zabezpečuje  cca 700 autobusov za poplatok 2 EUR/ osoba počas dvoch hodín jazdy aj s možnosťou prestupu.  Potrebuje to trošku  pozornosti pri prechádzaní cez cestu. Historická väzba na Veľkú Britániu  sa prejavuje nielen v angličtine, ale aj v jazde áut  po ľavej strane.

Tolerancia 

Malťania si uvedomujú, že verejná doprava je  jedno z možných preventívnych  riešení pred  kolapsom na cestách. Turisti ju využívajú a vyhovuje im možnosť cestovania aj počas nočných hodín. To, že cestovný poriadok nemožno na celej trase  dodržať  návštevníci akceptujú, veď sú na dovolenke.  O probléme pomalej dopravy v špičke vedia už v súvislosti s dopravou do prístavu alebo na letisko.  Autobusy hop-on, hop- off majú nastavené poznávacie trasy na južnú alebo severnú časť ostrova za cenu, ktorá vyjadruje pohodlie aj možnosť opätovného nástupu. Tak ako tento systém funguje vo väčšine turistických vyspelých krajín. Digitalizácia  predaja služieb a poskytovania informácií je samozrejmosť a väčšina turistov sa pohybuje s mobilom v ruke s možnosťou využívania verejného  wifi..

Tolerancia zo strany turistov sa prejavila aj tento týždeň, kedy sa  domáci rozhodli vyfrézovať a znovu asfaltovať niekoľko ulíc priamo pri zálive s plážou a pri centre kaviarničiek, reštaurácií a nočných klubov.  Pracovať začali večer s krátkou  nočnou prestávkou, nasledujúci deň  doobeda boli  hotoví. Obdiv patril robotníkom  aj turistom. Robotníkom za  rýchlosť a turistom za ochotu v  tomto stavebnom prostredí v pohode sedieť  na ulici a konzumovať svoje jedlo či nápoj.

Tolerancia domácich je o ochote poradiť,  odpovedať na otázku  s úsmevom. Nielen zo strany profesionálov, ale aj od bežných domácich ľudí na ulici, či v dopravných prostriedkoch.

Personál  zo zahraničia

V hoteloch, v reštauráciách  aj v stavebníctve  možno často počuť vo vzájomnej  komunikácii pracovníkov srbčinu. Srbi  pracujú na ostrove už viac rokov a niektorí   neboli doma  už dlhý čas.  Ich pracovná pozícia sa odvíja od vzdelania a možno aj šťastia.  Neďaleko Valletty v St. Julians  je marketingová manažérka v 4* hoteli spokojná a vidí aj ďalšiu perspektívu. Vydala sa z rozumu, aj keď  očakávala viac citu, ale zvykla si na prácu aj na rozmanité obyvateľstvo a  ostrovnú krajinu.  Servírka v 5* hoteli  sa nesťažuje. Je rada,  že kongresy striedajú korporátne mítingy  a počet účastníkov počítajú v stovkách. Aj ona si uvedomuje, že biznis hostia   znamenajú vyššie tržby pre hotel a v konečnom dôsledku aj lepšiu plácu pre pesronál.  V rybárskej dedinke,  v reštaurácii, kde ryba bola výborná (aj cena prezentovala  kvalitu pozn. ) „zahraničný“ personál pocítil nekompromisný prístup majiteľa reštaurácie.  Až tak, že sme to nechtiac vnímali aj my hostia.

Inter-ship študentské pobyty trvajú väčšinou štyri mesiace. Počas recepcie, či iných korporátnych podujatí  sme stretli  v pozícii  asistentiek organizátorov a servírok  v obsluhe aj študentov z Rakúska, Francúzska či Belgicka. Študenti  vnímajú túto prax ako zaujímavý  pracovný letný pobyt  v turisticky silnej úspešnej destinácii.

V čom je Malta lepšia? 

Vo výsledkoch, ktoré  neprišli samé od seba.  Jednotlivé  postupné kroky sú  premyslené. Vyjadrujú spoluprácu  a vzájomné porozumenie –  od ministra cestovného ruchu počnúc až po drobného podnikateľa končiac.  O obnove cestovného ruchu  nehovoria frázy, oni sú už v druhej etape procesu obnovy cestovného ruchu. Tvrdia a presadzujú do života  praxe myšlienku, že budúcnosť cestovného ruchu sa tvorí už teraz. 

Foto: autorka

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko vraj dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, tvrdí Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Drucker, Kažimír, Bodis

Rezort školstva sa spája s inovatívnym projektom FinQ. Cieľom spolupráce je zlepšiť finančnú gramotnosť žiakov

25.04.2024 15:51

Ide o súčasť širšieho úsilia podporiť inovácie vo vzdelávaní na základných i stredných školách.